Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Självmål om självmord

KRÖNIKA || Att skriva om självmord är svårt, skrev Eva Franchell på Aftonbladets ledarsida i går (5/2). Hennes tidning har trots det tagit sig an ämnet och publicerat en lång och berömvärd artikelserie i ämnet.

Berättelserna som förmedlats har varit hjärtskärande. De har handlat om människor som förgäves slagits för att få hjälp av psykiatrin, om människor som har känt sig utstötta ur samhället och om föräldrar som försöker bearbeta att deras egna barn begått självmord.

Nio av tio personer som tar sitt liv har en diagnosticerad psykisk sjukdom, men ändå verkar sjukvården inte klara av att fånga upp dem och ge dem hjälp. Man skulle kunna ta dessa tragiska livsöden som utgångspunkt för en intressant debatt om hur vi förhindrar självmord, men Franchell väljer i stället att utnyttja dem till att skälla på regeringen. "Välfärden borde ha varit ett skyddsnät för dem och inte en vinstmaskin för andra", skriver hon och skyller på inbillade nedskärningar under alliansen.

Att på detta sätt utnyttja självmorden för partipolitiska poäng är direkt osmakligt, men framförallt är det felaktigt. Enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister har dödstalen i självmord aldrig varit så låga som 2011 och 2012 (förra årets siffror är inte klara). Skyddsnätet blir sakta bättre.

Alliansregeringen har gjort sin del genom att lyfta frågan och besluta om en nollvision, men bakom utvecklingen står i första hand alla de forskare, sjuksköterskor och föreningar som dagligen kämpar med att komma på bättre sätt att förhindra självmorden. De gör ett hästjobb. Ändå är det fortfarande skrämmande många, 1500 personer, som årligen tar sitt liv. Bland unga har andelen självmord legat konstant under många decennier. Mer måste göras.

På en punkt har Franchell därför rätt. Regeringens psykiatrisatsning 2007-2011, där ett av målen var att minska självmorden i anslutning till vården, misslyckades. Såväl nu som då tar cirka 450 människor sitt liv inom en månad efter att de har sökt vård.

På sant Aftonbladet-manér hävdar Franchell att satsningen fått för lite resurser, men Statskontorets utvärdering visar att det i stället handlar om prioriteringar. Inte en enda av de 3,7 miljarder kronor som satsades lades på att förebygga självmord. Det måste regeringen ändra på inför den satsning som nu pågår 2012-2016.

Visst kan det vara svårt att skriva om självmord. Men det underlättar om man har statistiken med sig.

Läs mer