1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"C har alltid varit liberala"

LEDARE || I går var Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson på besök i Blekinge. Han är en av de tre kandidater som ställde upp till val för att ersätta Maud Olofsson.
Vi fick en pratstund med honom på ett av Karlskronas mer välbesökta kaféer. Runtomkring oss sitter ungdomar i olika åldrar och fikar. Sorlet är hemtrevligt.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2013
Anders W Jonsson tillsammans med sina dåvarande konkurrenter, Anna-Karin Hatt och Annie Lööf.
Anders W Jonsson tillsammans med sina dåvarande konkurrenter, Anna-Karin Hatt och Annie Lööf.Foto: ADAM IHSE / EXPONERA

Hur tycker du att debatten har blivit efter Centerns omdebatterade visionsprogram, med programpunkter om fri invandring och avskaffad skolplikt?

- Det som inte har framkommit i medierna är, att arbetsgruppen som tog fram programmet har varit förankrad i hela landet. Det är inte bara Per Ankersjö som har arbetat med det, som det nu framstår. Och arbetsgruppen fick ett klart och tydligt mandat: "Se till att sticka ut och skapa rejäl debatt". Det har vi ju lyckats med.

- Däremot var det en miss att inte informera ledande centerpartister om vad som var på gång. Jag visste inte heller något. Programmet kommer dessutom i ett läge där många kommuner slåss förtvivlat för att hitta bostäder till asylsökande. Så ute i kommunerna har många slagit bakut.

- Jag gillade inte debatten till att börja med. Det var mycket personangrepp på sociala medier och fraktionsbildningar kring "vi och dom". Men jag är övertygad om att de allra flesta Centerpartister kommer att bli nöjda efter att vi har debatterat det och tagit beslut om det.

Hur är grogrunden för ideologisk debatt i Sverige, tycker du?

- Ja, den är ju oerhört dålig. Jämför bara med Danmark, där man har en mycket tuff debatt. Kristdemokraterna, till exempel, de vågar inte. De är splittrade i 3-4 fraktioner och har bara partinamnet gemensamt. Och jag känner ganska många folkpartister som är förtvivlade på grund av Jan Björklund. Han saboterade samarbetet med Centerpartiet och Maud Olofsson, det var systematiskt, menar Anders W Jonsson.

Kan du exemplifiera det konkret?

- Nej, det vill jag inte. Men i förhandlingar kan man blockera varandra.

Hur kommer det sig att just Centern har blivit alliansens mest liberala parti?

- En jätteintressant fråga. Vi har alltid varit liberala i grunden. Det var bland annat före detta liberaler som grundade Centern.

Men Centern har gjort en ganska lång resa sedan Thorbjörn Fälldins dagar.

- Men när partisammanslagningen mellan C och FP gick i stöpet 1974 led Fälldin sitt största nederlag. Många idag tror att liberaler är lika med folkpartister, och så är det inte alls. Problemet är att våra partikulturer inte alls drar jämt med varandra. Vi ligger närmare KD i partikultur, men de har en helt annan idégrund. Därför tror jag inte heller på en partisammanslagning. Det är att lägga energi på fel saker.

Anders W Jonsson kallar Moderaterna för det mest systemkramande partiet i alliansen.

Har ni tröttnat på Moderaterna?

-Jag svarar bara för Centern. Jag tycker att vi har ett starkt allianssamarbete. Men jag tror att Kristdemokraterna och Folkpartiet delvis gör en annan analys. En gång fick vi alltid höra att vi alltid har saboterat alla borgerliga regeringar från Hedenhös och framåt. Idag ifrågasätter ingen inom Centern att vi är ett borgerligt parti, menar Anders W Jonsson.

Men hur mycket det beror på Centerns utveckling, och hur mycket det beror på Moderaternas omdaning i det politiska landskapet, det kan man gott fundera på, tänker jag.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.