1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

BLT orsakar regeringspanik

KRÖNKA || Söndag förmiddag - igår. Jag sitter hemma vid fikabordet. Telefonen ligger framför mig, en surftelefon. Jag går in på Expressens hemsida. I nästa sekund har jag kaffet i halsen.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2013

Min ledarartikel om Anders W Jonsson, publicerad den 8 januari i BLT,är stort uppslagen förstasidan. "Lööf i nytt blåsväder - han sågar alliansen" och "Krisplan förbereddes - C-man sågar alliansen".

Därefter finns min ledarartikel återgiven, klipp ur den med kommentarer från statsvetare. Mikael Sundström, Marie Demker, Jonas Hinnfors.

Detta låter ju otroligt, säger de, som om småpartierna var i strid med varandra.

Tänk, det var precis vad jag tänkte också, den där måndagseftermiddagen när jag traskade hem från kaféet i Karlskrona. Nog för att man måste vara både blind och döv för att inte uppfatta att det är kris i alliansen, men det här föreföll snarare som ett rent inbördeskrig. Somt av det som Jonsson sagt till mig hade jag hört tidigare, av andra, mellan skål och vägg.

När jag kom tillbaka till redaktionen ringde jag min chef, Inga-Lena Fischer, och redogjorde för vad Anders W Jonsson sagt. Vi måste ju låta Folkpartiet kommentera detta, sade hon. Jag höll med.

På måndagskvällen skickade jag ett mejl till Folkpartiets pressfolk. Hej! Idag har jag träffat Anders W Jonsson i Centerpartiet för en intervju. Den texten kommer att gå i morgondagens BLT. Ni kanske vill bemöta somligt av innehållet i den intervjun.

Den nionde januari (!), på eftermiddagen, fick jag svar. Hej Sylvia, Tack för informationen, men vi avböjer att bemöta.

Däremellan har det tydligen alltså varit total panik i regeringskansliet. De fyra allianspartierna pratade ihop sig och förberedde en krisplan, läser jag i Expressen.

Vid fikabordet, där jag sitter med min kanelbulle och mitt kaffe, känner jag adrenalinchocken sprida sig i kroppen - jag börjar skaka.

Anders W Jonsson tvingades be om ursäkt och lovade att göra en pudel om medierna skulle uppmärksamma hans snedsteg, skriver Expressen.

Att Blekinge Läns Tidning skulle tillhöra medierna, det är uppenbarligen en främmande tanke där uppe i kungliga huvudstaden. Centerpartiet har förstås i det längsta hoppats att BLT skulle vara en för liten tidning för att intervjun skulle sprida sig.

Hur är det man brukar säga: Små sår och små tidningar ska man inte förakta.

Sylvia Asklöf Fortell
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.