Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Yasmine Abdullahi: Yasmine Abdullahi: Einár skildrade en vardag från det segregerade Sverige

Einár är som en egen musikgenre i sig, skriver hiphopskribenten Yasmine Abdullahi, som sörjer att en viktig röst lämnat den svenska musikscenen.
Yasmine AbdullahiSkicka e-post
Krönika • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 25 oktober 2021
Yasmine Abdullahi
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rapparen Einár tog sig in till musikscenens finrum.
Rapparen Einár tog sig in till musikscenens finrum.Foto: Jessica Gow/TT

Jag satt i soffan en septemberdag och såg på Instagram att Dree Low hade annonserat att han hade släppt en ny musikvideo med Einár. När jag lyssnade på "Dag Hammarskjöld" blev jag så överraskad över att jag aldrig hade lagt energin på att intressera mig för Einárs musik. De flesta som känner mig vet att gangsterrap och jag är en sann kärlekshistoria. Jag älskar tempot, de rappa meningarna, råheten, brutaliteten. Just där och då lossnade min beundran för Nils Grönberg, som är Einárs riktiga namn.

Man kan säga att allt exploderade på riktigt för Einár 2019 när han släppte superhiten “Katten i trakten”. Den fick miljontals lyssningar och hamnade på Sverigetopplistan på Spotify. En placering som han höll i tre hela veckor. Det var catchy, häpnadsväckande och explicit.

Annons

Han tog sig in till musikscenens finrum, utan något skivbolag i ryggen. Ett av de mest ärofyllda priserna som går att få som artist är “Årets nykomling”, något som han kammade hem på Grammisgalan 2020. Han blev den kvällens stora vinnare och vann också i kategorin “Årets hip-hop”, vilket inte var så oväntat efter att han hade släppt sina första omtalade album “Första Klass” och “NUMMER 1”.

”Tittar man på hans stories på sociala medier en fredagskväll är han ute med vänner, röker cigaretter, eller ger ett liveframträdande helt spontant.”

Killen från Enskededalen har tidigare sagt i intervjuer att Eminem och 50 Cent varit hans stora inspirationskällor. Han har sagt att han började rappa innan han själv kunde prata och det är just kärleken till pennan som har fått honom att gå framåt. Däremot är det inte överraskande att hans liv har kantats av kontrovers och varit allt ifrån smärtfritt. Han var placerad på HVB-hem i Dalarna under inspelningen av hans debutalbum, och i musikvideorna syns narkotika och vapen varvat med hans aggressiva texter. Senaste året levde han med en allvarlig hotbild och även med skyddad identitet.

Det som alltid har känts surrealistiskt med Einár är att han har känts som vilken tonåring som helst. Tittar man på hans stories på sociala medier en fredagskväll är han ute med vänner, röker cigaretter, eller ger ett liveframträdande helt spontant. För mig är Einár som en egen musikgenre i sig. Det är sällan man hör en pubertal röst sjunga på det sätt som han har gjort, hur många har haft en sådan kompromisslös integritet hela vägen?

Hans tillvaro har varit långt ifrån det man är van vid att höra, då kritiker ofta menat att hans livsstil och textinnehåll glorifierar en skev gangsterkultur. Trots det, lyckades Einárs röst nå ut till hela landet och beröra många ungdomars hjärtan. Med sin starka ton och sitt direkta språk skildrade han en vardag från det segregerade Sverige som vi ser har vuxit fram till idag.

Vila frid, Nils “Nisse” Grönberg.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons