Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Weinstein i domstol igen – kan få 140 år

Ännu en rättegång mot den tidigare filmmogulen och redan dömde sexbrottslingen Harvey Weinstein har börjat. Om han fälls riskerar han ytterligare 140 års fängelsestraff.
Nöje • Publicerad 10 oktober 2022
Harvey Weinstein. Arkivbild från den 4 oktober.
Harvey Weinstein. Arkivbild från den 4 oktober.Foto: Etienne Laurent/AP/TT

Rättegången äger rum i en domstol i Weinsteins gamla hemstad Los Angeles och den inleddes på måndagen med valet av en jury. Det är nästan på dagen fem år efter avslöjandena som avslutade Weinsteins karriär och blev startskottet för hela metoo-rörelsen.

Den 70-årige Weinstein står åtalad för elva fall av sexuella övergrepp och påstådda attacker mot fem kvinnor på olika hotell i Los Angeles-området mellan åren 2004 och 2013. Den första rättegångsdagen väntas gå åt att välja ut medlemmar till åtalsjuryn.

Hävdar samtycke

Annons

Weinstein nekar till anklagelserna och påstår att alla sexuella kontakter har skett med samtycke från kvinnornas sida. Hans advokater säger att anklagelserna ligger långt tillbaka i tiden och att de varken går att styrka med riktiga bevis eller trovärdiga vittnen.

Weinstein avtjänar redan ett straff från en annan rättegång i New York sedan 2020 då han dömdes till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor. Han försökte i juni få den domen upphävd och i augusti gav en appellationsdomstol klartecken till att fallet ska presenteras för domstol igen nästa år.

Beräknas ta veckor

Weinstein är även misstänkt för sexuella övergrepp mot en kvinna i London 1996. Totalt har nästan 90 kvinnor – bland dem skådespelarna Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Salma Hayek – anklagat Harvey Weinstein för sexuella övergrepp och i vissa fall våldtäkt.

Dokumentärfilmaren och tidigare skådespelaren Jennifer Siebel Newsom, numer gift med Kaliforniens guvernör Gavin Newsom, är en av kvinnorna som anklagat Weinstein för våldtäkt. Hon kommer att vittna under rättegången.

Rättegången beräknas pågå i tio veckor, enligt tidningen Deadline.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons