Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Växjö kommun backar – ny vinnare utses

Konst • Publicerad 15 juni 2022
Vinnaren i Växjö kommuns konsttävling anklagas för plagiat. Pressbild.
Vinnaren i Växjö kommuns konsttävling anklagas för plagiat. Pressbild.Foto: Junior Lindgren

Efter anklagelserna om plagiat petas vinnaren i Växjö kommuns konsttävling. I stället väljer kommunen tvåan i tävlingen, uppger P4 Kronoberg.

– Vi kan givetvis inte upprätta ett konstverk som en konstnär själv inte har målat, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Annons

108 bidrag hade kommit in till Växjö kommuns muralmålningstävling. Av dem utsågs i tisdags konstnären Junior Lindgrens bidrag till vinnare. Men beskedet vållade snart kritik på sociala medier där lokala konstnärer påpekade att vinnarbidraget var en exakt kopia av ett så kallat stockfoto, som enkelt går att hitta på nätet, uppger SVT Småland.

Under onsdagen sammanträdde juryn igen för att reda ut ärendet. Det resulterade alltså i att man valde ett annat bidrag som vinnare.

I en kommentar till SVT säger Junior Lindgren att han använt bilden på nätet som referens och att det färdiga konstverket skulle vara "markant annorlunda". Han inser i efterhand att ansökan var otydlig.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons