Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Eva Wahlström: Vi har hundfeber – både i verkligheten och i barnböckerna

Under pandemin har folk skaffat hundar som aldrig förr. Nu när fler återgår till arbetsplatserna är hunddagisen proppfulla och dessvärre även annonserna på Blocket.
Eva WahlströmSkicka e-post
Krönika • Publicerad 23 oktober 2021
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Kitty Crowthers ”Jag vill ha en hund” är hundarna trötta, glada, ledsna och kanske lite arga. Men det spelar ingen roll, vilken hund som helst är värd att älskas!
I Kitty Crowthers ”Jag vill ha en hund” är hundarna trötta, glada, ledsna och kanske lite arga. Men det spelar ingen roll, vilken hund som helst är värd att älskas!

Mitt hjärta blöder för dessa trofasta fyrbeningar som plötsligt inte är önskvärda längre. Och mitt sinne vredgas över vuxna människor som inte kan tänka längre än näsan räcker. Men längtan efter en egen hund den har jag full förståelse för, min egen har varit livslång och gick i uppfyllelse först för några år sedan.

Jag undrar hur många meter (kilometer, mil?) det finns med barnböcker som handlar om längtan efter en egen hund. Barbro Lindgrens och Eva Erikssons ”Vilda bebin får en hund” från 1985 är en klassiker i hundgenren, det fanns en tid då jag kunde den utantill. Barbro Lindgren har också skrivit ett slags dagdrivardagböcker i sällskap med den smått legendariska bullterriern Rosa. Genom livet med Rosa skapas för alla hundägare många igenkänningsögonblick av kontakter med mötande människor. Och Rosa får göra saker som man aldrig skulle tillåta att en unge gjorde. Rosa är vilda bebin i hundkropp.

Annons

Jag vet inte om det är en slump eller om det har ett samband med pandemins hundeffekt eller om det är jag som haft span på temat, men jag tycker att det nyligen utkommit extra många barnböcker om hundar.

I Johanna Thydells och Marcus- Gunnar Pettersson bilderbok ”Hundtjuvarna” blir hundlängtan övermäktig för kompisarna Gordon och Aina. Gordon vill mest av allt i hela världen ha en hund, men det går inte för hans pappa är allergisk. De får nöja sig med att gå ut med andras hundar, till exempel en gammal tants Luffe. De stojar och gosar och så väcks tanken; har inte Luffe det bättre hos oss: ”Man kan väl inte SNO någons hund? Även om man längtat efter en i hundrafem år? Eller?”

”Kitty Crowthers lite skissartade hundteckningar är oemotståndliga i hundarnas ”ansiktsuttryck”. Med få streck är de är trötta, glada, ledsna och kanske lite arga.”

Två Almapristagares bilderböcker om hundar har nyligen översatts till svenska. Det är Kitty Crowthers ”Jag vill ha en hund. Det spelar ingen roll vilken!” och Baek Heenas ”Jag är en hund.” Båda böckerna helt underbart illustrerade av dem själva. Och mer olika bildstilar får man leta efter. Crowthers lite skissartade hundteckningar är oemotståndliga i hundarnas ”ansiktsuttryck”. Med få streck är de är trötta, glada, ledsna och kanske lite arga. Men det spelar ingen roll, vilken hund som helst är värd att älskas!

Inlagebild Kitty Crowther ”Jag vill ha en hund”Lilla Piratförlaget 2021
Inlagebild Kitty Crowther ”Jag vill ha en hund”Lilla Piratförlaget 2021

Sydkoreanskan Baek Heenas ”Jag är en hund” är så långt ifrån skissartad som man kan komma. Hon är i grunden animatör och bygger alla miljöer från grunden, ljussätter och fotograferar. Till ”Jag är en hund” har hon skapat fler än 50 hundfigurer i lera. Det är ingen överdrift att kalla ”bilderna” för skulpturalt magiska. Boken berättas ur unghunden Goosls perspektiv och historien är inspirerad av de tre hundarna som fanns i författarens barndom. Dessa underbara blötnosar som skänker ständig tröst och glädje i med- som motgång. Goosls mamma har fött jättemånga valpar och det betyder nog funderar han att ”nästan alla hundar jag träffar här i trakten förmodligen är mina syskon.” Som framgår en mycket tankeväckande bok.

Även Lena Sjöberg har skrivit, eller mest ritat en hundbok. I ”Hundra (sidor) hundar” får vi möta minst sagt olika hundar med mer eller mindre (oftast) önskvärda beteenden. Där finns lathundar och grythundar (den sitter i en gryta). En Blindhund med svarta glasögon är på väg att kliva rakt utför ett stup. En Bullterrier bakar, ja bullar såklart. Det är en rolig allåldersbok med både mild och svart humor.

Det finns många oförglömliga barnböcker där en hund spelar en avgörande roll för sina tvåbeningar. John Reynolds Gardiner underbara klassiker ”Spring, Fanny! Spring!” är en sådan. Den är så läsvärd, vacker och sorglig. Det går nästan inte att tänka på den utan att få tårar i ögonen. Läs den! (borde finnas på ditt bibliotek).

Det sägs att Strindberg hatade hundar, den fegisen! Men poeten Kristina Lugn skrev en hel diktsvit som heter ”Hundstunden” den har kallats kvinnlig bekännelselyrik och har väl bara måttligt med hundar att göra. Fast ändå:

”Men visst är det väl en hund? / Jag tror att det var en welsh corgi från början / men när jag tog den och slängde den över axeln / förvandlades den genast / till en grand danois / Galopp galopp

Annons
Annons
Annons
Annons