Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vem blir nästa kulturminister?

En etablerad politiker eller en oprövad outsider? Talmannen, eller varför inte en tidigare statsminister? Vem blir Sveriges nästa kulturminister? TT har frågat tre experter.
Kultur • Publicerad 9 september 2022
Kommer kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) att sitta kvar efter valet? Arkivbild.
Kommer kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) att sitta kvar efter valet? Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT
Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Kristina Axén Olin (M) är en tänkbar kandidat på högersidan. Arkivbild.
Kristina Axén Olin (M) är en tänkbar kandidat på högersidan. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Oväntat val: Tidigare statsminister Stefan Löfven (S). "Han har ett oerhört stort kulturintresse", säger statsvetaren Ulf Bjereld. Arkivbild.
Oväntat val: Tidigare statsminister Stefan Löfven (S). "Han har ett oerhört stort kulturintresse", säger statsvetaren Ulf Bjereld. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld pekar på två ingångsvärden för en ny kulturminister. Från kulturens sida vill man gärna att det ska vara en stark politiker som kan ta strid för kulturen i hårda budgetförhandlingar. Men samtidigt är kulturvärlden rädd för att en stark politiker kan ha synpunkter på verksamheten, menar han.

Han noterar också att de fyra senaste kulturministrarna har varit kvinnor utan någon tung politisk bakgrund.

Annons

– Det kan bero på en osäkerhet från politikens sida, man vill inte ta för mycket plats, man är rädd att få kulturen emot sig och väljer därför personer som inte har haft någon skarpt utpräglad politisk profil, säger Bjereld till TT.

Om Socialdemokraterna bildar ny regering tippar han att sittande kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) fortsätter på posten. Han nämner också S kulturpolitiska talesperson Lawen Redar och Göteborgs stadsteaters nya chef Linda Zachrisson.

Ett mer oväntat namn är tidigare statsministern Stefan Löfven.

– Han har ett oerhört stort kulturintresse och kan verkligen glänsa i sina utläggningar om kulturens värde och betydelse", säger Ulf Bjereld.

Utesluter SD

Om högersidan vinner blir det svårare, tycker Bjereld. Att SD skulle knipa kulturministerposten håller han som helt uteslutet. Samtidigt tror han att statsminister Ulf Kristersson (M) skulle ställas inför ett dilemma mellan att hålla SD:s partiledare Jimmie Åkesson på gott humör och att visa att det inte finns någon anledning till oro vad gäller demokratiska värden och kulturens frihet.

– En naturlig kandidat skulle kunna vara Kristina Axén Olin (M:s kulturpolitiska talesperson), men eftersom hon tappat en del politisk pondus skulle det kunna sända fel signal till kulturvärlden. Kristdemokraternas kulturpolitiska talesperson Roland Utbult skulle nog väldigt gärna bli kulturminister, men har han den politiska förankringen?, frågar sig Bjereld.

"Kanske Andreas Norlén"

Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, gissar att S vill ha kvar posten om de skulle dela regeringsmakten med C. Antingen låter de Jeanette Gustafsdotter sitta kvar eller så omprövar de Lawen Redar, tror hon.

– Många blev förvånade sist att hon inte fick kulturministerposten. Och vad talar då för att hon skulle få den nu? Hon är väldigt ambitiös och kulturpolitiskt engagerad och nu är det ett annat politiskt läge.

Om MP skulle ingå i regeringen tror hon att tidigare kulturministern Amanda Lind får posten på nytt. Om det blir en M-KD-regering tippar Irenius på en kulturminister från Moderaterna.

– Kanske Andreas Norlén (M), om han inte vill fortsätta som talman utan känner att han vill ha en ny utmaning. Även Gunnar Strömmer (M:s partisekreterare) som engagerat sig en del i public service-frågan. Från SD, om de skulle ingå i en regering, så tror jag att Emil Aronsson (SD:s kulturpolitiske talesperson) skulle kunna vara ett aktuellt namn. Eller Mattias Karlsson (Tidigare gruppledare för SD).

Vill skrota departementet

Annons

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman tycker inte att den viktigaste frågan är vem som blir kulturminister. Snarare att "den konsensus som finns kring kulturens frihet hålls intakt också när det blåser populistiska vindar".

I en regering ledd av Magdalena Andersson tippar han Linda Zachrison eller Lawen Redar för posten.

"Personligen tycker jag dock att kulturdepartementet borde läggas ner och i stället slås samman med utbildningsdepartementet till ett bildningsdepartement med Anna Ekström (sittande utbildningsminister, S) som klok kultur- och bildningsminister. Ett kul namn på vänstersidan vore Daniel Suhonen (vänsterdebattör)", säger Wiman i ett mejlsvar till TT.

"På den motsatta sidan vore det en mardröm om kulturministerposten tillföll Sverigedemokraterna som hett eftertraktar den. Här finns å andra sidan gediget kulturintresserade och bildade liberala personer som Christer Nylander (kulturutskottets ordförande, L) eller Olof Lavesson (M:s tidigare kulturpolitiska talesperson). En uppstickare skulle vara publicisten Karin Olsson (Expressen)", fortsätter han.

Fakta: Sveriges senaste kulturministrar

Jeanette Gustafsdotter (S), 2021–

Amanda Lind (MP), 2019–2021

Alice Bah Kuhnke (MP), 2014–2019

Lena Adelsohn Liljeroth (M), 2006–2014

Lars Leijonborg (FP) 2006, (tillförordnad i några dagar)

Cecilia Stegö Chilò (M), 2006 (avgick efter tio dagar)

Leif Pagrotsky (S), 2004–2006

Pär Nuder (S) 2004–2004, (tillförordnad)

Marita Ulvskog (S), 1996–2004

Margot Wallström (S), 1994–1996

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons