Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Veckans filmer och serier – farlig relation i SVT

"Gaslight", SVT:s nya dramaserie om ett toxiskt förhållande, och Mia Engbergs autofiktiva film om sin cancerbehandling är två av veckans stora premiärer.
Här är veckans filmer och serier.
Nöje • Publicerad 27 september 2023
John David Washington måste rädda mänskligheten från AI i "The creator". Pressbild.
John David Washington måste rädda mänskligheten från AI i "The creator". Pressbild.Foto: 20th Century Studios/AP/TT
Julia Heveus och Adam Jankovic har en toxisk relation i "Gaslight". Pressbild.
Julia Heveus och Adam Jankovic har en toxisk relation i "Gaslight". Pressbild.Foto: Oskar Gustafsson/SVT
Justine Pearce (Ella Lily Hyland) anklagar sin förra tränare för sexuella övergrepp i "I lögnernas nät". Pressbild.
Justine Pearce (Ella Lily Hyland) anklagar sin förra tränare för sexuella övergrepp i "I lögnernas nät". Pressbild.Foto: Kevin Baker/SVT
Sannah Nedergård går "undercover" i Stockholms konstvärld i "Kodnamn Annika". Pressbild.
Sannah Nedergård går "undercover" i Stockholms konstvärld i "Kodnamn Annika". Pressbild.Foto: SkyShowtime
Mia Engberg i "Hypermoon". Pressbild.
Mia Engberg i "Hypermoon". Pressbild.Foto: Triart

TV/STRÖMMAT

" Gaslight " (29/9, SVT).

Annons

SVT:s nya dramaserie för unga tar upp så starka ämnen att numren till flera stödlinjer kommer i eftertexterna. Nora (Julia Heveus, som snart kan ses i Lukas Moodyssons "Tillsammans 99" på bio) är extra sårbar efter att nyss ha blivit dumpad och inte kommit in på drömutbildningen. Så hon festar runt på stadens krogar. Men när hon träffar snälla och förstående killen Simon (Adam Jankovic) verkar allt klicka.

Fast Simon visar sig ha en helt annan sida och bakom den perfekta fasaden döljer sig någon mycket mer manipulativ och våldsam än vad Nora kunnat drömma om.

" I lögnernas nät " (4/10, SVT Play).

En skada tvingar 17-åriga tennisstjärnan Justine (Ella Lily Hyland) att avsluta karriären precis när det stora genombrottet kommer. Fem år senare arbetar hon som fysioterapeut på en flott tennisakademi och då dyker hennes gamla tränare upp. Minnena bubblar upp till ytan och hon anklagar honom för sexuella övergrepp. Alla sex avsnitten av den hyllade brittiska dramaserien släpps samtidigt.

" Kodnamn: Annika " (30/9, SkyShowtime).

Internationella strömningstjänsten SkyShowtimes första nordiska tv-serie har Helena Bergström, Eva Melander och Ardalan Esmaili i biroller. Men det är finlandssvenska Sannah Nedergård som får kodnamnet Annika och under täckmantel infiltrerar Stockholms ljusskygga konstvärld, full av pengatvätt, förfalskningar och våld, för att lösa brott.

Övriga premiärer

"Solsidan" (29/9, TV4 Play).

I nya säsongen tampas Fredde och Mickan med sina tonårsbarn. Ove och Anette startar en friskola. Serien kommer till TV4-kanalen den 15 oktober.

"Gen V" (29/9, Prime Video).

Annons

En sorts spinoff till science fiction-serien "The boys". Några unga superhjältar som går i skola för att lära sig hantera sina krafter.

"Beckham" (4/10, Netflix).

Fotbollsikonen David Beckham berättar om sitt liv och kontroverserna under karriären i fyra delar. Alex Ferguson och fru Victoria, Posh Spice, intervjuas också.

"Lupin" (5/10, Netflix).

Tredje säsongen av den franska thrillerserien med Omar Sy.

"Everything now" (5/10, Netflix).

Omtalad brittisk dramakomedi om 17-åriga Mia (Sophie Wilde) som kommer tillbaka till skolans hetsiga värld efter behandling för ätstörningar.

FILM (premiär 29/9).

Filmaren Mia Engberg avslutar sin auktofiktiva trilogi, som inleddes för tio år sedan med Guldbaggebelönade "Belleville baby", med att rikta kameran mot sin egen cancerbehandling. Hon jämför sin hopplöshet med sovjetiska kosmonauten Valentina Teresjkovas ensamhet i rymden och drar paralleller till sin egen farmor Ainas cancersjukdom för två generationer sedan.

Annons

Och vad ska hon säga till ungdomskärleken Vincent, som hon trodde skulle dö före henne?

Alla pratar om AI, vilket också är temat i den här science fiction-filmen där mänskligheten gått i krig mot den artificiella intelligensen som tagit över på jorden. John David Washington spelar soldaten som måste stoppa AI från att utveckla det ultimata vapnet som tar död på oss alla.

"Flora and son" (AppleTV+).

Eve Hewson i feelgoodfilm om ensamstående mamma som når fram till sin strulige son genom deras gemensamma musikintresse.

"Reptile" (Netflix).

Benicio del Toro spelar polis som utreder ett mord på en ung fastighetsmäklare. En av de misstänkta spelas av Justin Timberlake.

"Jordens sång".

Norges Oscarsbidrag är en dokumentär om de vidsträckta vidderna i vårt grannland.

"Kyssen".

Annons

Bille Augusts senaste film är ett romantiskt kostymdrama som utspelas i Danmark 1913. Publiksuccé på bio i hemlandet.

"Saw X".

I den tionde filmen i seriemördarserien gör Tobin Bell comeback som ondskefulle John Kramer och handlingen ligger därför tidsmässigt mellan "Saw" och Saw II".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons