Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Veckans film och serier – självbiografiska dramer

Två regissörer som båda har grävt i sin familjehistoria får premiär med sina nya filmer på fredag: Steven Spielbergs självbiografiska drama "The Fabelmans" och Andreas Öhmans berättelsen om skogen ingen vill ärva i "En dag kommer allt det här bli ditt".
Här är veckans filmer och serier.
Nöje • Publicerad 1 februari 2023
Gabriel LaBelle som den unge filmälskande Sammy i "The Fabelmans". Pressbild.
Gabriel LaBelle som den unge filmälskande Sammy i "The Fabelmans". Pressbild.Foto: Merie Weismiller Wallace/Universal Pictures and Amblin Entertainment/AP/TT
Karin Franz Körlof och Filip Berg i "En dag kommer allt det här bli ditt". Pressbil.
Karin Franz Körlof och Filip Berg i "En dag kommer allt det här bli ditt". Pressbil.Foto: SF Studios
Den sjunde säsongen av "Leif och Billy" har premiär på lördag. Pressbild.
Den sjunde säsongen av "Leif och Billy" har premiär på lördag. Pressbild.Foto: Pär Eliasson/SVT

FILM (premiär 3/2)

Annons

Efter 50 år i branschen tog Steven Spielberg mod till sig för att berätta sin egen livshistoria. Det är en berättelse om en besvärlig uppväxt i en dysfunktionell familj där lille Sammy (Gabriel LaBelle) ständigt blir offer för antisemitisk mobbning i skolan.

Att få göra egna små filmer blir en tillflyktsort för pojken som tar sina första stapplande steg på vägen mot en karriär i Hollywood. "The Fabelmans" har fått sju Oscarsnomineringar.

Föräldrarna (Peter Haber och Suzanne Reuter) vill att barnen ska ta över skogen. Men de har egna liv och är inte så intresserade och i bakgrunden finns ett familjetrauma. Regissören Andreas Öhman använder sin egen släkthistoria för detta drama med varma komiska inslag.

En familjs rofyllda semester i den ensliga skogen blir avbruten av fyra personer som dyker upp och knackar på dörren till stugan. De är där för att tvinga familjen att fatta ett omöjligt beslut för att stoppa jorden från att gå under. M Night Shyamalan regisserar filmen, som flera kritiker har kallat hans bästa på årtionden.

Övriga premiärer

"The other fellow".

Dokumentär om James Bond, alltså andra personer runt om i världen med samma namn som agenten i hans majestäts hemliga tjänst.

"Tori och Lokita".

Annons

Bröderna Dardennes senaste film skildrar två ungdomar från Afrika och deras kamp för att leva i exil i Belgien.

"True spirit" (Netflix).

Baserad på den sanna historien om 15-åriga Jessica Watson (Teagan Croft) som försökte segla ensam jorden runt.

"All that breathes" (8/2, HBO Max).

Oscarsnominerad dokumentär om två bröder som driver ett fågelsjukhus i New Delhi. Filmen fick pris på Cannesfestivalen förra året.

SERIER

" Leif och Billy " (SVT, premiär 4/2).

Den ekonomiska krisen märks av även i Sörbäcken när den sjunde säsongen börjar, så de "lengräddade" bröderna Leif (Klas Eriksson) och Billy (Alfred Svensson) försöker hitta sätt att spara pengar. Dessutom kommer kärleken till byn när en kvinna blir med i jaktlaget.

" Kapningen " (C More, 6/2).

Fredrika Bergman (Liv Mjönes) på justitiedepartementet, polisen Alex Recht (Jonas Karlsson) och hans son Erik (Adam Lundgren), som är pilot, får hantera en kapning ombord på ett plan till USA. Men vad är det för märkliga krav kaparna kommer med? Serien är en fristående uppföljare till "Sthlm rekviem" härom året.

Annons

Övriga premiärer

"Fejk" (SVT Play, 3/2).

Tre unga tjejers relation hotas av en dramatisk händelse. Svensk dramaserie i sex delar med Renaida Braun, Frida Argento och Felicia Kartal i huvudrollerna.

"Dear Edward" (AppleTV+, 3/2).

En tolvårig pojke överlever ensam en flygolycka, vilket inte bara påverkar honom utan hans nära släktingar. Dramaserie med Connie Britton ("Friday night lights").

"Professor T" (TV4, 5/2).

Ben Miller spelar huvudrollen i kriminalserie om professor med OCD som hjälper polisen och forna studenter att lösa brott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons