Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Unikt bronsåldersfynd till Lödöse museum

Det bronsåldersfynd som hittades av en privatperson utanför Alingsås tidigare i år kommer ingå i Lödöse museums samlingar. Det har Riksantikvarieämbetet beslutat.
Arkeologi • Publicerad 9 juli 2021
”Vi arbetar nu för att kunna visa föremålen för allmänheten så snart som möjligt”, säger museichef Christian Mühlenboc. Arkivbild.
”Vi arbetar nu för att kunna visa föremålen för allmänheten så snart som möjligt”, säger museichef Christian Mühlenboc. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

”Vi arbetar nu för att kunna visa föremålen för allmänheten så snart som möjligt”, säger museichef Christian Mühlenboc i ett pressmeddelande.

Beslutet gäller fyra halsringar, två nålar, en kedja i fem fragment och en gjuttopp.

Annons

Fynden gjordes i början av april av en man som var ute i terrängen för att göra en orienteringskarta. Han såg föremål ligga i en brant sluttning vid några stenblock, där djur haft sitt bo. Ett 50-tal föremål hittades vid undersökningen av platsen, plus några mindre fragment. Nästan allt är av brons.

"Intresset är stort, och vi har redan påbörjat arbetet för hur vi ska kunna visa de här vackra och välbevarade sakerna för våra besökare", säger Christian Mühlenbock.

Nu återstår frågan vad Riksantikvarieämbetet beslutar om övriga föremål som hittades på platsen. Beslut väntas komma efter sommaren. Yngre bronsåldern är i Norden arkeologernas namn på tiden mellan 1 100 och 500 före Kristus.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons