Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tv-serien som fick Johnny Rotten att se rött

När Danny Boyle upptäckte Sex Pistols förändrades hans liv. Nu är filmregissören aktuell med en redan omtvistad tv-serie om det brittiska punkbandet.
Tv • Publicerad 7 september 2022
Sid Vicious och Johnny Rotten under en av Sex Pistols konserter 1978. Arkivbild.
Sid Vicious och Johnny Rotten under en av Sex Pistols konserter 1978. Arkivbild.Foto: AP/TT
Danny Boyle är känd för filmer som "Trainspotting" och "Slumdog millionaire". Nu har han tagit sig an fenomenet Sex Pistols. Arkivbild.
Danny Boyle är känd för filmer som "Trainspotting" och "Slumdog millionaire". Nu har han tagit sig an fenomenet Sex Pistols. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Danny Boyle talar med inlevelse om hur Sex Pistols chockade Storbritannien på 1970-talet.

– De startade en revolution som skakade nationen. De struntade i allt, de lyckades skaka gallret kring Buckingham Palace, säger den Oscars-belönade regissören. Men tillägger med ett skratt:

Annons

– Fast jag var mer ett Clash-fan än ett Sex Pistols-fan.

Tv-serien "Pistol" handlar dock om Sex Pistols, inte om The Clash, Den består av sex delar och strömmas på Disney+ med start den 8 september. Danny Boyle är inte helt nöjd med detta faktum.

– Egentligen borde den inte finnas på en strömningskanal, den borde vara tillgänglig för alla – detta är en berättelse som tillhör alla. Fast det där borde jag väl inte ha sagt, nu får jag väl inte jobba för nån strömningskanal igen.

"Mest censurerade någonsin"

Sex Pistols bildades 1975 och blev ett av de ledande punkrockbanden. Bandet existerade i sin ursprungssättning bara drygt två år, men lyckades nå förstaplatsen på Englandslistan med sitt enda album, ”Never mind the bollocks”, och hade sju singlar på listan. Mest omtalad blev ”God save the queen”, som inte fick spelas på BBC och som sägs vara den mest censurerade låten någonsin i England.

– England i början av 70-talet var oerhört tråkigt. Man var antingen ung eller gammal. Det fanns inget däremellan, säger Danny Boyle.

Han menar att Sex Pistols ville skapa kaos och stod för en sorts motkultur i England.

– De kunde egentligen inte spela, de kom från gatan, de hade inte gått på några konstskolor. Med hjälp av sin manager Malcom McLaren skapade de kaos som i sin tur skapade musik. Om de hade bildats i dag hade de gått in för att vara motvalls. Det finns i den mänskliga själen att vilja attackera, att skapa en förändring.

Rotten gick till domstol

Merparten av skådespelarna är okända, den ende vi känner igen är Thomas Brodie-Sangster från bland annat "Love actually" och "Game of thrones", som spelar Malcolm McLaren. En rad ikoniska figurer från perioden finns med, som Vivienne Westwood, Chrissie Hynde och Richard Branson.

Serien baseras till stor del på Sex Pistols-gitarristen Steve Jones bok "Lonely boy", som kom 2017. Jones och Paul Cook, som var bandets trummis, backar upp serien. Det gör däremot inte John Lydon, mer känd som Johnny Rotten. Han gick till domstol för att förhindra att Boyle skulle få använda gruppens musik, men förlorade, och har i en intervju sagt att "Boyle borde skämmas".

Inför inspelningen försökte Danny Boyle kontakta honom, men lyckades inte. Nu säger han:

Annons

– Jag hoppas han kommer att se serien och inse hur mycket vi älskar det han gjorde.

Fakta: Danny Boyle

Ålder: 65 år.

Familj: Tre barn.

Bor: I London.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer i urval: "Trainspotting", "28 dagar senare", "Slumdog millionaire", "127 timmar", "Yesterday".

Aktuell: Med tv-serien "Pistol" som strömmas på Disney+ från den 8 september.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons