Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tuff rivstart för kulturen: "Våren förlorad"

Från och med nästa vecka är det fritt fram att trängas på konserter och teatrar. Men det är en sårad kulturbransch som nu ska resa sig, efter två brutala pandemiår.
Kultur • Publicerad 3 februari 2022
"Vi ska fira, med tillförsikt", säger Peter Jöback, med artistkollegan Malena Ernman.
"Vi ska fira, med tillförsikt", säger Peter Jöback, med artistkollegan Malena Ernman.Foto: Paul Wennerholm/TT
Kulturarbetare jublar på Crikus i Stockholm.
Kulturarbetare jublar på Crikus i Stockholm.Foto: Paul Wennerholm/TT
"Det är en stor glädje och lättnad, att äntligen restriktionerna hävs", säger Ingmari Pagenkemper, vd för Pophouse Djurgården.
"Det är en stor glädje och lättnad, att äntligen restriktionerna hävs", säger Ingmari Pagenkemper, vd för Pophouse Djurgården.Foto: Paul Wennerholm/TT
Våren är i stort sett redan förlorad för kultursektorn, säger producent Patrik Krall, grundare av produktionsbolaget Krall Entertainment.
Våren är i stort sett redan förlorad för kultursektorn, säger producent Patrik Krall, grundare av produktionsbolaget Krall Entertainment.Foto: Paul Wennerholm/TT

– Äntligen, utbrister Peter Jöback.

Snart får han och även artistkollegan Malena Ernman åter stå på scen inför publik.

Annons

– Man kommer att braka ihop av nervositet, konstaterar Ernman med en skräckblandad förtjusning.

De svåraste konsekvenserna av smittan ligger av allt att döma bakom oss, meddelade statsministern på torsdagens pressträff. Publikrestriktionerna försvinner därför den 9 februari. Men det är en sårad kultbransch som nu ska repa sig.

– Många har lidit väldigt mycket, säger Ernman.

Mycket kompetens har gått förlorad i branschen, särskilt bland dem som jobbar bakom kulisserna.

– Vi har tappat många av våra yrkesmän och kvinnor. De ska nu våga hoppa på igen, säger Jöback.

En rivstart

Produktioner ska starta. Föreställningar ska repeteras. Scener ska öppna och biljetter ska säljas till alla föreställningar och konserter som skjutits upp i omgångar.

Ernman och Jöback förväntar sig en rivstart för kulturen.

– Konkurrensen kommer att bli enorm. Publiken kommer inte att räcka till. Vi uppmanar verkligen folk: Gå på några fler konserter, säger Ernman.

Trots att restriktionerna försvinner blir våren och sommaren en stor utmaning för arrangörerna.

– Bara för att vi kan öppna om sex dagar betyder det inte att vi har sålt en enda biljett. Vi står med en enorm mängd kostnader, säger nöjesprofilen Ingmari Pagenkemper, chef för Björn Ulvaeus underhållningsimperium Pophouse med verksamheter på Djurgården i Stockholm.

Våren förlorad

Annons

– Det är ett enormt arbete vi har framför oss, att vinna tillbaka förtroendet för biljettköparna, fortsätter hon.

Våren är i stort sett redan förlorad sett till intäkter, enligt konsertproducenten Patrik Krall.

När omikron slog till med nya restriktioner i slutet av förra året jobbade hans produktionsbolag för fullt inför Danny Saucedos nya show på Cirkus i Stockholm, med en planerad premiär den 20 januari.

– Den blev såklart inte av. I januari fanns heller inga besked hur länge restriktionerna skulle gälla, så vi fick skjuta upp till hösten. Så här står vi nu, på en tom scen.

Nytt miljardstöd

På onsdagen klubbade riksdagen ett nytt miljardstöd till kulturen. Peter Jöback kallar beslutet för en seger för demokratin.

– Det är häftigt, att vi har fått en dialog med politikerna, som börjat förstå hur vårt kulturliv fungerar. Hur mycket människor som står bakom en produktion. Vi satt i riksdagen i går och alla partier pratade om kulturen på ett härligt sätt, säger han.

Fortsatt ekonomiskt stöd blir också avgörande för kulturbranschen, understryker såväl artister som arrangörer.

– Det är klart att vi ser ljust på framtiden, men det är en otroligt lång väg tillbaka. Det kan ta flera år innan vi står på egna ben, säger Krall.

– Det finns knappt något kvar av oss, förutom ett jädra anamma, vilja och lust. Men pengarna är slut för länge sedan, säger Pagenkemper.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons