Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Toppmuseer vädjar till klimataktivister

Konst • Publicerad 10 november 2022
"Den klädda maja" av Francisco de Goya hänger på Pradomuseet i Madrid. Det är en av tavlorna som aktivister limmade fast sig i. Arkivbild.Foto: Patrick Straub/AP/TT

Klimataktivister som attackerar kända konstverk underskattar skadan de kan göra på verken. Det skriver cheferna för ett 90-tal av världens främsta museer i ett gemensamt uttalande, där man vädjar om ett slut på det hela.

Den senaste tiden har en rad uppseendeväckande aktioner genomförts. I Madrid har aktivister limmat fast sig i tavlor med Goyas kvinnor, i London och Rom har det kastats tomatsoppa på solrosor och bönder av van Gogh och i Tyskland har det smetats potatismos på Monets höstackar.

Annons

"Aktivisterna bakom attackerna underskattar ömtåligheten hos de här verken, som måste bevaras som en del i vårt gemensamma kulturella arv", skriver museicheferna.

Uttalandet är undertecknat av cheferna för Louvren i Paris, Uffizierna i Florens och Guggenheim i New York – bland många andra.

Museicheferna beskriver aktionerna som "djupt omskakande" och skriver att de kommer att fortsätta försvara museernas öppenhet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons