Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

”Tiger King 2” är en freakshow

En konferens med Palmespanare hade låtit mindre rättshaveristisk än andra säsongen av Tiger King.
Tv-serierecension • Publicerad 17 november 2021
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Joe Exotic, eller Joseph Maldonado-Passage som han egentligen heter, dömdes till 22 års fängelse i januari år 2020. Han driver för närvande en envis kamp för att bli frisläppt.
Joe Exotic, eller Joseph Maldonado-Passage som han egentligen heter, dömdes till 22 års fängelse i januari år 2020. Han driver för närvande en envis kamp för att bli frisläppt.
Tv-serie

”Tiger King 2”

Premiär: 17 november på Netflix.

Medverkande: Joe Exotic, Carole Baskin, Jeff Lowe, Tim Stark med flera.

Regi: Rebecca Chaiklin och Eric Goode.

Omdöme baserat på samtliga 5 avsnitt

Första säsongen av ”Tiger King” blåste mig av stolen. De åtta avsnitten visade en värld som jag inte trodde fanns.

Vi upplystes om att i USA finns fler stora kattdjur i privatägda djurparker än vad det finns vilda i hela världen. Och tydligen drevs de av färgstarka karaktärer som inte drog sig för att säga sin mening eller hävda sina rättigheter. Med maskingevär, om det skulle behövas.

Annons

Det var som om man hade kondenserat nidbilden av USA och klätt den i kattdräkt.

År 2020 blev serien en av Netflix mest sedda. Inte så konstigt. ”Tiger King” var det närmsta vi hade kommit en ambulerande freakshow sedan 1800-talet.

Det var serien ingen hade bett om men ändå valde att se.

Framför allt gick Joe Exotic rakt genom rutan. Han var som gjord för teve med sin hockeyfrilla och oneliners. Han har satt sig så hårt på min näthinna att jag tror han kommer fladdra förbi när mitt liv passerar revy.

Nu är uppföljaren här. Och det är nästan så illa som man kunde ana. Lejonparten av ”Tiger King 2” är en meta-soppa av effekten som första säsongen skapade.

Inte så konstigt egentligen. Kossan ska mjölkas torr och Netflix har valt att gräva där man står.

Karaktärerna blev ju ökända superstjärnor i den amerikanska offentligheten. Folk tog parti för eller emot den ena eller andra. Nu kan vilken bifigur som helst dra på turné och ta selfies med fans som gladeligen pungar ut 15 dollar. Detta skildras, som ni förstår.

Carol Baskin medverkar även i ”Tiger King 2”. Hon har både en stor fanbase och rejält med hatare efter sig.
Carol Baskin medverkar även i ”Tiger King 2”. Hon har både en stor fanbase och rejält med hatare efter sig.Foto: Netflix

”Tiger King 2” är naturligtvis också en fortsättning på de fullskaliga krig som olika tigerparker fortsätter att bedriva mot varandra. En stor nöt att knäcka är om Carole Baskin dödade sin man. Produktionen gör ett ambitiöst försök med att intervjua varenda kotte som kan tänkas ha något att säga. Det mesta är villospår, men avsnitt ska ju göras. In i leken kastar sig ”privatdetektiver” och andra lycksökare.

Alla har sin teori. Det är rejält rättshaveristisk. Är man snäll kan man säga att vi får ett pågående true crime-drama. Ett som verkar få ett slut – aldrig någonsin.

Nu är dock seriens självutnämnda primadonna, kejsare och överkucku i fängelse. Joe Exotic avtjänar ett mångårigt straff för att ha anlitat en lönnmördare som skulle ha ihjäl nämnda Baskin. Han är endast med via telefon och livekommenterar händelserna.

Annons

Det är synd. Först nu förstår jag hur mycket han bar upp hela första säsongen.

Visst är det underhållande att se ändå. I alla fall i början. Till slut känner man bara avsmak. Sympatin för djuren blir bara starkare för varje avsnitt.

Det är fruktansvärt att se djuren lida. För en sak är säker. De skiter fullständigt i sina tigrar.

Lukas ErnrydSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons