Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tidningen Samefolket ska digitaliseras

Kultur • Publicerad 10 december 2021
Sameflaggan. Nu ska Samefolket bli tillgängligt för fler. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arkivet från världens äldsta urfolkstidning, Samefolket, ska bli mer tillgängligt genom att digitaliseras. Det är ett av de projekt som beviljas stöd när Kulturrådet fördelar 11 275 700 kronor till nationella minoriteters kulturverksamheter.

"Fler ska kunna ta del av kulturarvet och historien direkt i sin smartphone. Det som tidigare enbart varit tillgängligt för dedikerade forskare ska nå många. Det ska bli enklare att ta del av samiska berättelser från 1900-talets generationer, säger Samefolket i ett pressmeddelande om sitt digitaliseringsprojekt.

Annons

Sammanlagt går 8 800 000 kronor till verksamhetsbidrag och 2 475 700 kronor till projektbidrag. Verksamhetsbidraget går till åtta sökande, varav två inte har fått stödet tidigare: romska ideella organisationen É Romani Glinda och sverigefinska teatergruppen Teatteri Sydänkäpy. Annars är det bland andra Finska Kulturföreningen i Sverige/Uusi Teatteri och Föreningen för Judisk Kultur i Sverige, samt Såhkie Umeå Sameförening och Tornedalsteatern som får bidrag.

26 ansökningar beviljas projektbidrag, för bland annat scenkonst, kulturveckor, kulturfestivaler, utställningar samt bok–, kulturarvs– och dokumentationsprojekt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons