Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tidigare bannlyst musik får upprättelse

Musik • Publicerad 12 oktober 2021
Förbjuden musik lyfts fram i nytt projekt. Arkivbild.
Förbjuden musik lyfts fram i nytt projekt. Arkivbild.Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Musik som förbjudits och fördömts av auktoritära regimer får upprättelse i en ny konsertserie, rapporterar Kulturnytt i P1.

Det är ett internationellt samarbete mellan Malmö universitet och orkestrarna Ukrainian festival orchestra samt tyska Württenberg philharmonic som ligger bakom projektet.

Annons

Tillsammans arrangerar de flera spelningar med tidigare bannlysta musikstycken.

En av kompositörerna som hyllas är Vasyl Barvinskij från Ukraina. Hans verk eldades upp inför Barvinskij och hans studenter 1948, innan han skickades till Gulag i tio år för att ha skrivit fel musik.

– Av honom spelar vi en pianokonsert som faktiskt kommer från ett partitur som räddades av en av hans studenter som flydde från Ukraina innan den tyska invasionen, och tog med sig partituren till Argentina där det sedan dök upp på 90-talet, säger Daniel Hansson, konstnärlig ledare för projektet "Förbjuden musik", till radion.

Nästa vecka genomförs den tredje konserten i ukrainska Lviv.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons