Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Thomas Korsgaards återkomst till Jylland är inget annat än mästerlig

Han slog igenom stort som 21-åring med första delen i en trilogi om livet på den danska landsbygden under finanskrisen. Underbarn är ett fånigt ord – men för Thomas Korsgaard finns det inget annat, tycker Alba Mogensen.
Recension • Publicerad 27 april 2024
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Roman

En dag kommer vi att skratta åt det

Författare: Thomas Korsgaard

Översättare: Helena Hansson

Förlag: Weyler förlag

Danske författaren Thomas Korsgaard debuterade som 21-åring med succén ”Om någon skulle komma förbi”. Nu kommer andra delen i trilogin.
Danske författaren Thomas Korsgaard debuterade som 21-åring med succén ”Om någon skulle komma förbi”. Nu kommer andra delen i trilogin.Foto: Simon Klein-Knudsen

Det finns få karaktärer som jag tänkt på lika ofta som pojken Tue, huvudpersonen i Thomas Korsgaards – delvis självbiografiska – romantrilogi. Minst en gång i månaden har han dykt upp i mina tankar efter att jag läste den första boken i serien, ”Om någon skulle komma förbi”, för två år sen. Porträttet av den strulige pojken, som växte upp i misär och som blev varm i kroppen av en bild på James Dean, var både kaxigt enkelt och komplext – och gick rakt in i hjärtat på mig.

Så visst fanns det ett korn av nervositet när jag satte mig för att läsa den andra delen, ”En dag kommer vi skratta åt det”. Tänk om Korsgaard tappat förmågan att både kärleksfullt och glasklart skildra familjen och fattigdomens psykologiska konsekvenser? Tänk om karaktärerna som jag i den första boken kunde se framför mig in, på bara rynkorna och leendet, hade blivit platta?

Annons

Det var onödig oro, visade det sig snabbt. Den andra delen är precis lika mästerlig som första. Nu har Tue blivit tonåring – och hålan Norre Ørum där han bor om möjligt ännu mindre. Kvar finns familjen som han älskar, men också är livrädd för. Knytnävarna, fattigdomen och hoten gjorde Tue livrädd i den första boken, men i den andra har ett uns av motstånd och ”Fuck it” smugit sig in. Måste livet se ut så här? frågar han sig och ser på misären och sin familj. Svaret är självklart nej – men jag är så glad att Korsgaard valt att skriva om det.

”En dag kommer vi att skratta åt det” av Thomas Korsgaard
”En dag kommer vi att skratta åt det” av Thomas Korsgaard
Alba MogensenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons