Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

The Met stryker skandaldrabbat namn från museet

Konst • Publicerad 10 december 2021
Metropolitan Museum of Art. Arkivbild.
Metropolitan Museum of Art. Arkivbild.Foto: John Minchillo

Metropolitan Museum of Art i New York stryker familjen Sacklers namn från sina utställningsområden – på grund av familjens läkemedelsföretag Purdue Pharma och produkten Oxycontin, som många menar har orsakat den stora opioidkrisen i USA, där flera miljoner amerikaner har blivit läkemedelsberoende.

Sammanlagt har sju utställningsutrymmen Sacklers namn. Beslutet att stryka det togs av både museets ledning och medlemmar ur Sacklerfamiljen, skriver BBC.

Annons

– Våra familjer har alltid stöttat The Met och vi tror att det här är det bästa för museet och dess viktiga uppdrag, sade ättlingarna till Mortimer Sackler och Raymond Sackler.

Den tidigaste gåvan av den välbärgade familjen kom museet till del för femtio år sedan. Nu menar Sackler att man räcker över stafettpinnen till någon annan att stötta museet. Museets vd Dan Weiss sade i ett uttalande att familjen har varit några av museets mest generösa givare.

Även andra museer har nu distanserat sig från familjen, både Tate Museum, National Portrait Gallery i Storbritannien och Louvren i Paris.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons