Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Terry Uttley i Smokie död

Basisten Terry Uttley från det legendariska popbandet Smokie är död, rapporterar . Han avled, 70 år gammal, efter en kort tids sjukdom.
Musik • Publicerad 19 december 2021
Smokie, anno 2001. Från vänster: Terry Uttley, Mick McConnell, Martin Bullard, Mike Craft, Steve Pinnell.
Smokie, anno 2001. Från vänster: Terry Uttley, Mick McConnell, Martin Bullard, Mike Craft, Steve Pinnell.Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Terry Uttley var den sista originalmedlemmen som fortfarande var aktiv i Smokie.

Chris Norman, bandets tidigare sångare, skriver i ett Facebook-inlägg på söndagen att han blev extremt chockad och ledsen när han hörde om Uttleys bortgång för några dagar sedan.

Annons

"Vi har delat många unika upplevelser i många år, inte minst under den resa vi gjorde med bandet på 60-, 70- och 80-talet", skriver han.

De brittiska popveteranerna fick sitt stora genombrott i mitten av 70-talet med hitlåten "Living next door to Alice". Bandet skördade stora framgångar i Europa, inte minst i Sverige.

Låt med Agnetha Fältskog

Albumet "Greatest hits", som släpptes 1977, nådde förstaplaceringen på den svenska topplistan.

Skivan innehåller flera av bandets andra stora hitlåtar som "Lay back in the arms of someone", "If you think you know how to love me", "I'll meet you at midnight", "Don't play your rock'n'roll to me" och "Wild, wild angels".

Under 1980-talet samarbetade bandet med Agnetha Fältskog på låten “Once burned twice shy” på hennes första soloalbum efter Abba.

Originalsångaren Chris Norman, som i november i år släppte albumet “Just a man”, hoppade av Smokie 1986 för att satsa på sin solokarriär.

Terry Uttley uppgav i en intervju med Nya Åland 2016 att avhoppet kom plötsligt.

– Vi samarbetade med Agnetha Fältskog och när vi skulle åka tillbaka till Stockholm för att spela in en musikvideo med henne sade han bara: "Jag vill inte vara med i Smokie längre".

Spelningar i Sverige

Därefter har bandet haft ett flertal olika konstellationer och turnerat aktivt – inte minst i Sverige.

I intervjun, som gjordes inför en spelning på Åland, sade Uttley att bandet gärna skulle köra nya låtar, men att publiken då klagar.

Annons

–  Hitsen blir ett problem när vi vill göra nya grejer. Men det är samtidigt ett fantastiskt och underbart problem, sade han.

I början av nästa år är Smokie inbokade på ett antal spelningar i Sverige. Det är ännu oklart om konserterna kommer att genomföras.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons