Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Teletubbies gör comeback på Netflix

Det är ett kvarts sekel sedan de fyra glada och lite märkliga figurerna Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa och Po skuttade runt bland böljande gröna kullar och ropade "stor kram". Nu är de snart tillbaka.
Tv • Publicerad 7 september 2022
Teletubbisarna Po, Laa-Laa, Dipsy och Tinky Winky är snart tillbaka i tv-rutan. Pressbild.
Teletubbisarna Po, Laa-Laa, Dipsy och Tinky Winky är snart tillbaka i tv-rutan. Pressbild.Foto: Ragdoll Productions

Den BBC-producerade småbarnsserien "Teletubbies" sändes mellan 1997 och 2001 i Storbritannien och blev en stor succé världen över. Programmet bygger på repetition för att lära små barn känna igen saker och koordinera syn- och ljudintryck.

Nu ska Netflix göra en nyversion av serien med den amerikanske skådespelaren Tituss Burgess, mest känd från "Unbreakable Kimmy Schmidt", som berättare, skriver The Guardian.

Annons

"Nya Teletubbies" har premiär på strömningstjänsten den 14 november och är en del i Netflix satsning på program riktade till förskolebarn.

I USA visades "Teletubbies" första gången 1998 och kritiserades av den religiösa högern med den numera bortgångne tv-evangelisten Jerry Falwell i spetsen. Han hävdade att karaktären Tinky Winky anspelade på homosexualitet och att programmet "skadade barns moraliska liv".

Falwells kritik gjorde bara serien ännu populärare och hans påstående tillbakavisades av Kenn Viselman, chef för det brittiska produktionsbolaget, som sade: "Tinky Winky är inte gay, han är inte straight, han är bara en karaktär i en barnserie. Jag tycker att vi ska låta teletubbies leka i Teletubbyland och inte försöka definiera dem".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons