Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Taxi driver" inspiration för nya storserien

När de fyra John Wick-filmerna nu får en tv-serie som uppföljare finns det en tydlig inspirationskälla.
– "Taxi driver" var absolut en referens, säger den svenska regissören Charlotte Brändström.
Nöje • Publicerad 21 september 2023
Mel Gibson gör sin första stora tv-roll i "The Continental", som ondskefull kriminell. Pressbild.
Mel Gibson gör sin första stora tv-roll i "The Continental", som ondskefull kriminell. Pressbild.Foto: James Dimmock/Prime Video
Regissören Charlotte Brändström går vidare till nästa stora internationella tv-serie, "The Continental". Arkivbild.
Regissören Charlotte Brändström går vidare till nästa stora internationella tv-serie, "The Continental". Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Colin Woodell spelar Winston Scott, rollerna som i filmerna har gjorts av Ian McShane. Pressbild.
Colin Woodell spelar Winston Scott, rollerna som i filmerna har gjorts av Ian McShane. Pressbild.Foto: Katalin Vermes/Starz Entertainment/Prime Video.

Från "Sagan om ringen: Maktens ringar" till "The Continental". Charlotte Brändström tar sig an ännu en storserie på Amazons strömningstjänst Prime Video. Serien i tre långfilmslånga avsnitt får premiär den 22 september. Svensk-franska Brändström regisserar det andra avsnittet.

"The Continental" berättar historien innan det som utspelas i de fyra filmerna om John Wick, lönnmördaren som på bio spelats av Keanu Reeves.

Annons

Hotellet The Continental är basen för det stora brottssyndikat som Winston Scott (Colin Woodell) börjar bekämpa. I tv-serien är handlingen förlagd till ett nedskräpat och förfallet, närmast laglöst New York på 1970-talet.

Farlig stad

Det passar verkligen för en serie om våldsamma strider mellan olika brottssyndikat, tycker Charlotte Brändström.

– De berättade för mig att när man kom till New York på 70-talet som turist fick man en lapp där det varnades för att det var en väldigt farlig stad, säger hon.

Inspirationen har varit "Taxi driver", men också klassiska New York-filmer från årtiondet som "French connection", "Death wish" och "Warriors".

– Serien är väldigt mörk och har lite edge. Jag hade till och med en scen med en affisch från "Taxi driver", men jag tror inte att den kom med till slut, säger Charlotte Brändström.

Tv-serieformatet innebär också att storyn kan mejslas ut lite mer. Det ultravåldsamma från filmerna finns kvar, men det blir också mer utrymme för mer drama mellan rollfigurerna och inte minst lite sex.

– Det är vad de ville göra av det, göra det mer "grounded", som man säger på engelska, och det gillar jag jättemycket, säger Brändström.

Hjälpsam Gibson

Mycket av förhandssnacket kring "The Continental" har handlat om Mel Gibson som spelar Cormac, en sorts hänsynslös mellanchef i brottssyndikatet The High Table.

Det är Mel Gibsons första stora tv-roll och Charlotte Brändström har bara gott att säga om filmstjärnan.

– Det var en väldigt bra roll för honom och jag tror att han tyckte det var jättekul.

Annons

Mel Gibson har själv regisserat fem filmer och försökte hjälpa till så gott han kunde utan stå i vägen, säger Brändström.

– Om du jobbar med en annan regissör så kan det antingen vara jättesvårt för att han ska lägga sig i allt eller väldigt lätt. För då vet han hur svårt jobbet verkligen är. Och han försökte bara hjälpa till hela tiden.

– Och han var väldigt generös mot de andra, unga skådespelarna som inte var så erfarna. De var ju väldigt nervösa inför att göra en scen med Mel Gibson. Men han var bara väldigt naturlig och hjälpsam, väldigt proffsig.

Charlotte Brändström har blivit ett av Sveriges största reginamn internationellt. Hon har gjort klart en ny version av den klassiska tv-serien "Shogun" som är på väg ut och har regisserat fyra av de åtta avsnitten av den andra säsongen av "Sagan om ringen: Maktens ringar" som kommer nästa år.

– Det var ett enormt jobb. Jag har varit i London i ett helt år och just kommit tillbaka hem till Paris, säger hon.

– Det blir en mycket mörk, stark och intressant säsong, tror jag.

Fakta: Charlotte Brändström

Ålder: 64.

Född i Paris av svenska föräldrar, hennes pappa var chef på Handelsbanken.

Studerat vid American Film Institute i Los Angeles.

Har verkat främst i Frankrike sedan 1980-talet.

Regisserat i Sverige: några Johan Falk-filmer, tv-serien "Inte utan skuld" och Netflixthrillern "Den osannolika mördaren" om Skandiamannen med Robert Gustafsson i huvudrollen.

Internationellt: Tv-serierna "Sagan om ringen: Maktens ringar", "The consultant" och "The continental: From the world of John Wick", alla för Prime Video.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons