Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tavla stulen av nazisterna lämnas tillbaka

Konst • Publicerad 12 februari 2022
Belgiens kung och drottning besöker Kungliga museet för sköna konster i Belgien – som nu för första gången har lämnat tillbaka en tavla stulen av nazisterna. Arkivbild.
Belgiens kung och drottning besöker Kungliga museet för sköna konster i Belgien – som nu för första gången har lämnat tillbaka en tavla stulen av nazisterna. Arkivbild.Foto: Daina Le Lardic/AP/TT

En tavla som stals av nazisterna har lämnats tillbaka – 80 år efter det att den togs från det tysk-judiska paret Emma och Gustav Mayer, skriver The Guardian.

Konstverket "Blomstilleben" av den tyske konstnären Lovis Corinth har funnits på Les Musées royaux des Beaux-Arts i Bryssel eftersom man tidigare inte lyckats spåra de rättmätiga ägarna.

Annons

Men efter åratal av efterforskningar har man nu hittat släktingarna.

Tavlan är den första som museet har lämnat tillbaka av den konst som stals från judar under andra världskriget. Den belgiske statssekreteraren Thomas Dermine kallar återlämnandet "en triumf för rättvisan".

Paret Mayer flydde från Tyskland 1938. Sammanlagt ägde de över 30 tavlor varav flera försvann i nazisternas plundringar. Det här är den enda som har återbördats till deras släktingar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons