Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Tavelauktion ska rädda operahus

Kultur • Publicerad 4 oktober 2020
Royal Opera House är i kris. Arkivbild.
Royal Opera House är i kris. Arkivbild.Foto: Gunnar Lundmark/TT

Kan ett konstverk rädda Kungliga Operan i London? Det hoppas ledningen för The Royal Opera House som nu säljer en målning av den brittiske konstnären David Hockney.

Målningen, som är ett porträtt av den legendariske operachefen David Webster, skapades av Hockney på 70-talet speciellt för operan. När den nu går under klubban på auktion senare denna månad hoppas man på ett slutpris på över 200 miljoner kronor, skriver The Guardian. Den summan är förmodligen ingen omöjlighet – för ett par år sedan såldes en Hockneytavla i New York för 817 miljoner.

Annons

Den pågående pandemin har försatt operahuset, som även inrymmer kungliga baletten, i ekonomisk kris. Tavelauktionen är en av fyra delar i operans överlevnadsplan. Man ska även säga upp personal, dra i gång en kampanj för donationer och ansöka om lån ur en särskild fond.

Operans vd Alexander Beard säger till The Observer att det var ett svårt beslut att sälja tavlan.

– Men vi måste ta tag i situationen vi befinner oss i. Och om vi kan överleva och ta oss igenom detta så kan vi börja anställa igen, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons