Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Svenske artisten störst i världen på Tiktok i år

En nästan tio år gammal låt med den svenske rapparen Yung Lean har varit den låt som hörts mest i hela världen på Tiktok under 2022.
Sociala medier • Publicerad 6 december 2022
Yung Lean uppträdde under Way Out West i Göteborg i somras.
Yung Lean uppträdde under Way Out West i Göteborg i somras.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Tiktok-kreatörer har använt Yung Leans "Ginseng strip 2002" i sammanlagt hela 10,6 miljoner videor, uppger Tiktok som sammanställt årets tio mest spelade låtar.

"Ginseng strip 2022" med den svenske emorapparen släpptes redan 2013, men blev viral igen under året, vilket gjorde den till en hit även på Spotify där den har spelats 207 miljoner gånger.

Annons

Den populära medie-plattformen Tiktok gör det enkelt för användare att kombinera sina egna kortfilmer med även etablerade artisters musik och publicera det som eget material. Det kan snabbt göra såväl nya som gamla låtar virala.

Framförallt när det kan kopplas till olika danser, som andra användare kan ta efter. Som "About damn time" med Lizzo, en av årets största hitlåtar. Den låten kom nia på Tiktoks lista.

Ett annat av de mest kända exemplen under året var när den brittiska duon Duke & Jones tog ett gammalt tv-inslag med den brittiska dokumentärfilmaren Louis Theroux och gjorde det till låten "Jiggle jiggle", och fick en stor hit. Men den låten hamnar bara sexa på Tiktoks årslista.

Rapparen Yung Lean, vars riktiga namn är Jonathan Leandoer Håstad, slog igenom redan som tonåring med "Ginseng strip 2002". För två år sedan kom dokumentären "Yung Lean: In my head", som skildrade hans artistresa.

Fakta: Årets tio mest använda låtar på Tiktok

1. Yung Lean: "Ginseng strip 2002".

2. Nicky Youre & Dazy: "Sunroof".

3. Willow: "Wait a minute".

4. WZ Beat: "Beat automotivo tan tan tan viral".

5. Demi Lovato: "Cool for summer".

6. Duke & Jones & Louis Theroux: "Jiggle jiggle".

7. Bad Bunny & Chencho Corleone: "Me porto benito".

8. Lizzo: "About damn time".

9. Luclover: "LSD".

10. Cris Mj: "Una noche en Medellín".

Källa: Tiktok.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons