Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Svenska Tecknare sätter ned foten mot AI

Organisationen Svenska Tecknare anser att generativa AI-verktyg som Midjourney och Chat GPT inskränker i upphovsrätten.
Kultur • Publicerad 25 september 2023
Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare.
Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare.Foto: Handout/TT

"Den inskränkning som görs när upphovsskyddade verk används av generativ AI för att skapa nytt material har inte stöd i lagen. Bara när nyttan för allmänheten väger tyngre än skadan för rättighetshavarna får upphovsrätten inskränkas, till exempel när tekniken ska användas inom vård eller forskning", skriver Svenska Tecknare i ett debattinlägg som har publicerats hos Dagens Nyheter.

Organisationen har sammanställt en fyra punkter lång lista med förslag på hur AI ska regleras enligt upphovsrätten. Bland annat bör AI-verktyg bara tränas på material där upphovspersonerna har givit sitt tillstånd.

Annons

Man vill också att upphovsmakare ska ersättas retroaktivt för det material som redan har använts för att träna upp AI-system.

– De som använder sig av upphovsrättsskyddat material för att utveckla generativ AI och skapa nytt material har tolkat lagen fel och gör alltså intrång i upphovsrätten, säger Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons