Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Svensk dokumentärfilmare prisad på nytt

Kultur • Publicerad 11 november 2021
Hogir Hirori (mitten) i samband med Guldbaggenomineringarna 2019. Till höger syns producenten Antonio Russo Merenda, som också har producerat vinnarfilmen "Sabaya". Arkivbild.
Hogir Hirori (mitten) i samband med Guldbaggenomineringarna 2019. Till höger syns producenten Antonio Russo Merenda, som också har producerat vinnarfilmen "Sabaya". Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den omdiskuterade "Sabaya" har vunnit pris för bästa dokumentära långfilm vid Asia Pacfic Screen Awards, rapporterar Deadline.

Filmen är regisserad av svenske Hogir Hirori och skildrar hur en samling frivilliga letar reda på och räddar yazidiska kvinnor och flickor som hållits fångna som sexslavar hos IS i Syrien.

Annons

Hiroris verk har sedan tidigare prisats på både Sundance- och Cph DOX-festivalerna. Men filmen har också kritiserats i en New York Times-artikel, där flera av kvinnorna hävdade att de inte gett sitt medgivande till att medverka. Anklagelserna har tillbakavisats av filmteamet.

"Sabaya" får svensk biopremiär 19/11.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons