Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Sven-Bertil Taube är död – "var en gentleman"

Sven-Bertil Taube är död.
Den folkkäre sångaren och skådespelaren blev 87 år.
Nöje • Publicerad 12 november 2022
Monica Zetterlund som Ulla Winblad och Sven-Bertil Taube som Bellman 1964. Arkivbild.
Monica Zetterlund som Ulla Winblad och Sven-Bertil Taube som Bellman 1964. Arkivbild.Foto: Jan Björsell / TT /
Sven-Bertil Taube blev 87 år. Arkivbild.
Sven-Bertil Taube blev 87 år. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Sven-Bertil Taube och programledaren Sanna Nielsen i "Allsång på Skansen" 2018. Arkivbild.
Sven-Bertil Taube och programledaren Sanna Nielsen i "Allsång på Skansen" 2018. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Sven-Bertil och pappa Evert Taube på Gröna Lund 1968. Arkivbild.
Sven-Bertil och pappa Evert Taube på Gröna Lund 1968. Arkivbild.Foto: TT
Sven-Bertil Taube tillsammans med Richard Hobert och Dan Ekborg. Arkivibld.
Sven-Bertil Taube tillsammans med Richard Hobert och Dan Ekborg. Arkivibld.Foto: Claudio Bresciani / TT

Sven-Bertil Taube gick bort i London i fredags förmiddag, uppger hans manager Anders Ramstedt för TT.

Enligt managern avled Taube av naturliga orsaker.

Annons

– Åldern har tagit ut sin rätt, säger Ramstedt.

Sven-Bertil Taube föddes 1934 i Stockholm och han var son till den kände kompositören Evert Taube och skulptören Astri Taube. Hans karriär som artist och skådespelare spände över nära sju decennier.

På senare år tampades Taube med flera hälsoproblem. Han förlorade det mesta av både syn och hörsel och han drabbades av luftrörskatarr som tvingade honom att ställa in sina konserter. Trots hälsoproblemen, och pandemin som höll honom i hemmet i London, fortsatte han att vara aktiv. Det senaste albumet "Sånger ur havet" släpptes så sent som förra året.

Hans album "Hommage", inspelad med Peter Nordahl och Norrköpings Symfoniorkester belönades både med stora kommersiella framgångar och en Grammis 2015. Det, tillsammans med hans medverkan i TV4:s "Så mycket bättre", blev en stor nytändning för den då 80-årige artisten, berättade han för TT.

– Jag tänkte nog att det här var en engångsföreteelse, något roligt att göra på gamla dagar. Men genom att det blev en sådan enorm försäljningssuccé var ju grammofonbolaget kvickt framme och sade att de vill ha en uppföljare, sade han.

"Gudanbenådad sångare"

Skådespelaren Christina Schollin lärde känna Sven-Bertil Taube på Dramatens elevskola i slutet av 1950-talet och de spelade tillsammans i flera uppsättningar.

– Han var en gentleman ut i fingerspetsarna. Han var gudabenådad sångare och kompositör. Och skådespelare, säger hon.

De umgicks privat på elevskolan, men höll inte kontakten efter det.

– Vi höll inte kontakten, men vi träffades lite då och då. Det var alltid så väldigt fint att träffas. Han var en mycket, mycket fin människa, så ömsint, säger Christina Schollin.

"Var en ek"

Filmregissören Richard Hobert jobbade ihop med Sven-Bertil Taube flera gånger, bland annat i de två filmer där Taube fick Guldbaggar för bästa manliga huvudroll: "Händerna" (1994) och "En enkel till Antibes" (2011).

Annons

– Han har levt ett oerhört rikt och äventyrligt liv på många sätt. Men som kamrat på filminspelningar så var han en ek, stadig och med djupa rötter, säger Hobert.

Taube hade även mörkare sidor, berättar Richard Hobert.

– Han hade sina mörker men han belastade ingen annan med det. Det var underbart att arbeta med honom. Sven-Bertil var en skådespelare av den ytterst generösa stammen som alltid gav lika mycket oavsett om han var i bild eller inte. Han stöttade sina skådespelarkollegor.

Saknaden efter Taube är stor, säger Hobert.

– Jag sörjer honom kolossalt redan, men jag sitter ändå här med ett litet stilla leende när jag tänker på honom. Sådan var Sven-Bertil.

Fakta: Sven-Bertil Taube

Född 1934 i Stockholm. Yngste sonen bland Astri och Evert Taubes fyra barn.

Skivdebuterade 1954. Släppte 1960 sin första uppmärksammade nytolkningar av Bellman. Gav samma år ut sin första skiva med tolkningar av pappa Evert Taubes visor.

Har studerat gitarr i Spanien och gick Dramatens elevskola 1959–62.

Filmdebuterade i "Sjösalavår" (1949) och har synts i många teateruppsättningar, och filmer som som "Stimulantia" (1967), "Örnen har landat" (1976), "Händerna" (1994), "Jerusalem" (1996), "Män som hatar kvinnor" (2009) och "En enkel till Antibes" (2011).

Uppträdde flitigt, bland annat på de traditionsenliga sommarkonserterna på Gröna Lund. Har släppt ett stort antal skivor och rönte på senare år framgångar med albumen "Hommage" (2015), "Så länge skutan kan gå" (2017) och "Sånger ur havet" (2021).

Gifte sig med hustrun Mikaela Rydén sedan 1985. Har tidigare varit gift med Inger Åhman (1958–1962) och Ann Zacharias (1975).

Fick fyra barn: Jesper Taube (1960), Ann-Charlotte Taube (1965), Sascha Zacharias (1979) och Felix Taube (1994).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons