GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Strindbergtavla såld för rekordsumma

Konstverket "Vågen V" av August Strindberg har sålts för över makalösa 84 miljoner kronor vid Sotheby's i London.
Det är det högsta pris som ett svenskt konstverk någonsin har inbringat enligt auktionshuset.
Konst • Publicerad 30 juni 2022
Ett konstverk av August Strindberg har satt rekord som det dyraste svenska någonsin. Arkivbild.
Ett konstverk av August Strindberg har satt rekord som det dyraste svenska någonsin. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
"Vågen V" av August Strindberg har klubbats för över 84 miljoner kronor. Pressbild.
"Vågen V" av August Strindberg har klubbats för över 84 miljoner kronor. Pressbild.Foto: Sotheby's

Tavlan, den femte i en serie på nio under namnet "Vågen", målades 1901 och är en av fyra varianter av samma motiv. De tre andra finns på Nordiska museet i Stockholm, Musée d'Orsay i Paris respektive i en privat samling.

Vem som nu klubbat hem den fjärde är inte känt.

"Vi är mycket nöjda med det fenomenala resultatet för Strindbergs 'Vågen V', som välförtjänt satte nytt världsauktionsrekord för konstnären och för alla svenska konstverk. Vi såg starka bud från samlare och institutioner i hela världen som entusiastiskt tävlade om målningen, vilket pressade det slutliga försäljningspriset till mer än det dubbla av dess höga värdering. Det är väldigt spännande att se Strindberg, en av våra stora nationalsymboler, åtnjuta detta internationella erkännande", säger Peder Isacson, vd för Sotheby's Scandinavia, i ett pressmeddelande.

Tavlan har tidigare ägts av bland andra skådespelaren August Falck, som tillsammans med Strindberg grundade Intima teatern, och den amerikanske dramatikern Sidney Kingsley.

En Strindbergmålning var redan tidigare det dyraste svenska konsverk att säljas på auktion. I juni 2007 såldes tavlan "Alpint landskap I" för motsvarande nära 25 miljoner kronor i London.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.