Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Stort stipendium till "egenartad skulptör"

Konst • Publicerad 19 november 2021
"En krävande kompis" av Max Ockborn. Pressbild.Foto: Lena Bergendahl

Konstnären Max Ockborn får Barbro & Holger Bäckströms stipendium på 350 000 kronor. Juryn beskriver honom som "kanske den mest egenartade av samtida svenska skulptörer."

Hans höga skulpturer är ofta en blandning av människa och djur och något annat, framhåller juryn. De kan uppfattas både som vänliga och lite skrämmande.

Annons

Ockborn är född 1983 och utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Sina skulpturer gör han av olika material som han täcker med akrylmassa, trälim och båtlack.

Makarna Bäckström var själva konstnärer och donerade pengar till vad som i dag är ett av Sveriges största konstnärsstipendier. Max Ockborn berättar i ett pressmeddelande att han såg Barbro Bäckströms konst redan som barn och att han känner sig "otroligt hedrad" över stipendiet som delas ut av Malmö konstmuseum.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons