Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Stor Mai Zetterling-retrospektiv i New York

Film • Publicerad 5 maj 2022
Mai Zetterlings filmer ska visas i New Tork i en omfattande retrospektiv. Arkivbild.
Mai Zetterlings filmer ska visas i New Tork i en omfattande retrospektiv. Arkivbild.Foto: Ragnhils Haarstad/SvD/TT

Den berömda arthouse-biografen Film Forum i New York presenterar en Mai Zetterling-retrospektiv. Totalt ska 21 filmer av och med henne visas under två veckors tid.

Mai Zetterlings son Louis Lemkow Zetterling medverkar under en frågestund och skådespelaren Harriet Andersson har spelat in en digital introduktion till Zetterlings feministiska klassiker "Flickorna" från 1968.

Annons

Mai Zetterling (1925-1994) var en svensk skådespelare, författare, manusförfattare och filmregissör. Hon debuterade som skådespelare i början av 1940-talet och fick sitt stora genombrott i Alf Sjöbergs film "Hets" (1944), skriven av Ingmar Bergman.

"Vi är glada över att samarbeta med Svenska Filminstitutet i den mest kompletta USA-retrospektiven av Mai Zetterling hittills och att premiärvisa SFI:s nya restaureringar av hennes verk. Zetterling var en banbrytande konstnär vars insiktsfulla, vågade och originella filmer förtjänar att ses av en bredare publik", säger Elspeth Carroll, programsättare på Film Forum i ett pressmeddelande.

Mai Zetterling-retrospektiven startar den 6 maj.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons