Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Stor donation till Röhsska museets samling

Konst • Publicerad 11 maj 2022
Detalj av Elsa Pärs-Berglunds verk, som nu finns att beskåda i Röhsskas samlingar. Arkivbild.
Detalj av Elsa Pärs-Berglunds verk, som nu finns att beskåda i Röhsskas samlingar. Arkivbild.Foto: Ina Marie Winther Åshaug / Röhsska museet

En stor donation av textilkonstnären Elsa Pärs-Berglund gör att Röhsska museet nu får ett "viktigt tillskott" till sin samling med textil konst. Pärs-Berglund var redan representerad på museet, men samlingen utökas med ytterligare 28 vävar.

"Pärs-Berglunds mångfaldiga konstnärskap speglas i hög hantverksskicklighet, olika tekniker, och inte minst budskapen i verken som demonstrerar en ständig relevans för tiden vi lever i och som så kraftfullt engagerar betraktaren", säger museichef Nina Due i ett pressmeddelande.

Elsa Pärs-Berglund var känd för sina bildvävar som ofta hade politiska motiv, och för sina damastvävar med växt- och djurmönster. Hon var också illustratör, retuschör och kartritare. I samband med att hon avled 2005 testamenterade hon delar av sin samling till Röhsska museet och 2021 överlämnades 28 vävar. De finns nu tillgängliga på museets webbplats och några verk ska visas i den kommande basutställningen för design och konsthantverk, med planerad öppning under 2024.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons