Kultur

Stina Wirséns levande teckningar blir fond för filosofiska funderingar

bokrecension Artikeln publicerades

En bilderbok som belyser frågor om liv och död på ett exemplariskt vis. De mörka djupen är hisnande men hämmar inte optimismen, tycker recensenten Peter Grönborg.

Vem finns?

Bilderbok

Text, bild: Stina Wirsén

Förlag: Bonnier Carlsen

Pappan är en katt och mamman en duva. Deras barn är två. Hade ödet velat annorlunda kunde de varit fler. Men det tredje ägget innehöll endast en fjäder.

Denna historia vill syskonen Mjau och Pip gärna höra. Den skapar eftertanke, hämmar tillfälligt deras obesvärade lekfullhet.

I bilderboken "Vem finns?" belyser Stina Wirsén livsfrågor för barn på ett exemplariskt sätt. Med lyrisk varsamhet skisserar hon ett filosofiskt spektra, med referenser till klassiska existentiella frågor.

Stina Wirsén.
Foto: Maria Annas
Stina Wirsén.

Det ofödda barnets eventuella vara jämförs med den döda mormoderns icke-existens: "Visst finns hon mer för att hon fanns längre?"

Tonen i boken är nätt och nästan gullig. Det gör att den obesvärat kan lyfta på locket till mörka djup, vilka ger rysningar. Men de förmår inte att rucka på den lilla familjens optimistiska attityd.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.