Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Stenhammars 150-årsjubileum firas stort

Kultur • Publicerad 2 februari 2021
Kompositören och tonsättaren Wilhelm Stenhammar firas stort i år. Arkivbild.
Kompositören och tonsättaren Wilhelm Stenhammar firas stort i år. Arkivbild.Foto: TT

Den svenske tonsättaren Wilhelm Stenhammars 150-årsjubileum uppmärksammas stort i P2 med en nygjord dokumentär, hans första opera och flera konserter – bland annat bjuds det nyskriven musik av tonsättaren Emmy Lindström. Lyssnarna kan också ta del av Stenhammars egen inspelning av sin Fantasi i h-moll.

"Det ska bli fantastiskt att frossa i Stenhammar och visa upp den bredd han har som tonsättare för lyssnarna. Stenhammar är en av de största svenska kompositörerna. Och det är dags att vi på allvar uppmärksammar denna nationalklenod", säger Johan Korssell, som presenterar jubileumskonserterna, i ett pressmeddelande.

Annons

Firandet startar den 7 februari, på själva födelsedagen, med en inspelning av Pianokonsert nr 2 från 100-årsjubiléet 1971, där Herbert Blomstedt är dirigent och pianisten Greta Erikson solist. På måndag 8 februari blir det Stenhammars opera "Gillet på Solhaug" med libretto av Henrik Ibsen, i en inspelning från 2015.

Firandet sänds i appen Sveriges Radio Play.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons