Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Star wars-skepp bland USA:s nationalskatter

Film • Publicerad 6 maj 2021
En annan x-vinge på Disneyland. Arkivbild.
En annan x-vinge på Disneyland. Arkivbild.Foto: John Raoux/AP/TT

Ett rymdskepp med x-vinge i naturlig storlek från inspelningen av filmen "Star wars: The rise of Skywalker" ska ställas ut på Smithsonian National Air and Space Museum i Washington DC, skriver The New York Times.

I museets samlingar finns flera ikoniska farkoster ur USA:s historia, som bröderna Wrights banbrytande flygmaskin från 1903 och månlandaren Eagle som användes vid månlandningen 1969.

Annons

Margaret Weitekamp, som är rymdhistorisk ordförande på museets, förklarar beslutet att ställa ut en bit filmrekvisita som föreställer en fiktiv farkost tillsammans med historiska föremål.

"Alla flyg- och rymdmilstolpar börjar med inspiration, och science fiction ger ofta den gnistan. X-vingen utställd bland våra andra rymdfarkoster är en hyllning av resan från fantasi till bedrift", säger hon enligt The New York Times.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons