Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stabilt och skört om vägen från sandlådan till catwalken

Selam Fessahaye är designer och stylist i modets finkretsar. Hon börjar i en sandlåda på en gård i Uppsala på sent 1980-tal.
Recension • Publicerad 20 augusti 2021
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Selam Fessahaye.
Selam Fessahaye.Foto: Annika Berglund

Från sandlådan förflyttar vi oss till catwalken, med fotografernas blixtar och modevärldens ooohanden och aaahnden över hennes stora genombrott.

Sommar i P1

Selam Fessahaye

Född: 1984 i Uppsala

Bor: I Stockholm

Gör: Designer och stylist.

Första mening: Jag känner en lätt knuff i ryggen och en uppmuntrande röst säger ”Du måste gå ut, Selam, och säga tack”.

Selam Fessahaye säger: Vare sig jag vill eller inte blir min historia politisk. Hon förklarar inte exakt vad hon menar med det, men jag tänker att det handlar om att ta en plats i en vit modevärld. Att finnas där och heta Fessahaye och inte Thulin eller Wallin. Kläder är konst för henne. Plaggen bär på berättelser och kan förhoppningsvis leva vidare i generationer.

Annons

Det blir ett stabilt och drivet sommarprat om familj och yrkesliv, men också skört när Selam Fessahaye pratar om relationen till sin pappa. Han var ingen trygg helyllepappa, men tack och lov fanns det en sådan mamma.

Genom åren har hon sett hur hennes killkompisar blivit trakasserade och misshandlade av väktare eller poliser. Hur de konstant vant sig vid att försöka minimera risken att bli stoppade, genom att ta ut händerna ur fickorna, ta av kepsen, inte stämma in på stereotypen.

Samtidigt: Selam Fessahaye, som har föräldrar från Eritrea, hyllar mellanförskapet. Hon är inte hälften-hälften utan dubbel-dubbel, säger hon. Det är ju genialt, och hoppfullt.

Lena KvistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons