Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

"Sluta lämna strumpor på Dobbys gravplats"

Strumpor, prydnadssaker och färgfragment från målade småstenar – Harry Potter-fansens kvarlämnade souvenirer på en strand börjar bli ett miljöproblem anser en walesisk naturvårdsgrupp.
Nöje • Publicerad 3 november 2022
Husalfen Dobby dök upp första gången i "Harry Potter och hemligheternas kammare" där han var en central figur i handlingen. Pressbild.
Husalfen Dobby dök upp första gången i "Harry Potter och hemligheternas kammare" där han var en central figur i handlingen. Pressbild.Foto: Warner Bros.

Det var på stranden Freshwater West Beach i Pembrokeshire i Wales som husalfen Dobbys dödsscen i "Harry Potter och dödsrelikerna – del 1" filmades. Sedan en grupp fans reste ett minnesmärke för Dobby på platsen har ännu fler vallfärdat dit – ofta med en strumpa i handen.

Enligt The New York Times genomförde den lokala naturvårdsgruppen National Trust Wales nyligen en åtta månader lång granskning av minnesmärkets effekter på stranden och den omgivande miljön.

Annons

Ett tag såg det ut som om minnesmärket skulle rivas av rädsla för fortsatt erosion i området, men nu meddelar The Trust att gravplatsen får vara kvar. Dock vädjar man till fansen att sluta lämna strumpor på Dobbys gravplats och nöja sig med att ta bilder.

I "Harry Potter"- böckerna undkommer Dobby ett liv som slav till den högmodige Lucius Malfoy genom att lura Malfoy att ge honom en strumpa. Genom att ta emot en gåva från sin herre blir Dobby en fri alf och bär strumpan fram till sin död.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons