Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Skräckdrottningen: Känns bra att säga adjö

Hon kallas för "the ultimate scream queen". Men Jamie Lee Curtis – på nytt aktuell i "Halloween"-serien – ser knappast begreppet som nedlåtande.
Film • Publicerad 12 oktober 2022
Jamie Lee Curtis har spelat rollen som Laurie Strode i "Halloween"-serien sedan hon var 20 år gammal. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Jamie Lee Curtis i "Halloween ends". Pressbild.Foto: Ryan Green
Jamie Lee Curtis pratar med fansen på Cinemacon i april i år, om "Halloween ends". Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Den 63-åriga skådespelaren har en lång och kärleksfull relation till skräckgenren. Men under Zoom-intervjun konstaterar hon också att epitetet "drottning" knappast är något hon förknippar med sig själv till vardags.

– Det betyder ju inte att det är vem jag är. Jag tittar mig inte i spegeln på morgonen och säger "i dag ser du bra ut, drottning".

Annons

Hon var 20 år gammal när hon 1978 spelade huvudpersonen Laurie Strode i John Carpenters klassiska skräckfilm ”Halloween” (i Sverige fick den titeln "Alla helgons blodiga natt"). Sedan dess har hon haft en omväxlande och framgångsrik karriär där action som "True lies" har blandats med komedier som "En fisk som heter Wanda".

Evig mördarkamp

Men flera gånger har hon återkommit till Laurie Strode och hennes eviga kamp mot den maskförsedde mördaren Michael Myers. 2017 hörde regissören David Gordon Green av sig – han hade idén till en ny och avslutande trilogi. Resultatet blev ”Halloween”, ”Halloween kills” och nu ”Halloweens ends”.

– Jag har sagt adjö till Laurie Strode och Michael Myers många gånger, jag trodde inte att det skulle bli mer. Den här trilogin har verkligen förändrat mitt liv. Jag har fått en ny plattform, nu är jag min egen boss, jag har ett produktionsbolag. Det vi har gjort är skräckfilmer som handlar om något, och nu känns det bra att säga adjö.

Hon hyllar David Gordon Green som hon menar har förutsett viktiga händelser i samtiden.

– Han skrev den första två år innan metoo, det blev en film om rasande kvinnor som ville ha makten tillbaka. Laurie är den ultimata metoo-kvinnan. Han skrev tvåan om våld på gatorna innan det exploderade. Den nya filmen handlar om hur vi alla är monster. Det är skräckfilmer som ser på samhället ur en sociologisk och politisk synvinkel.

"Åldrats framför kameran"

Hon har spelat Laurie Strode i mer än 40 år och konstaterar utan bitterhet att hennes yttre helt naturligt har förändrats under tidens gång.

– Jag har åldrats framför kameran. Jag har inga illusioner om hur jag ser ut. Jag är realist. Det har varit ett privilegium att få representera olika kvinnor under min karriär. Och speciellt Laurie. Hon är riktigt "badass".

Jamie Lee Curtis kommer från det som kallas ”Hollywood royalty”, hennes föräldrar var Tony Curtis och Janet Leigh. Men hur det var att växa upp med dem kommer vi inte att få veta, Jamie Lee har inga planer på att skriva några memoarer.

– Jag har alltid varit öppen, jag har levt både mitt privata och mitt professionella liv transparent. Jag har alltid fått mycket uppmärksamhet, men jag känner att jag måste hålla en del saker privata. Idén att skriva en bok där jag avslöjar hemligheter om vänner och älskare och min familj, nej, det är ingenting som jag vill göra.

Fakta: Jamie Lee Curtis

Ålder: 63 år.

Familj: Maken Christopher Guest, barnen Ruby och Annie.

Bor: I Los Angeles.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Alla helgons blodiga natt", "Dimman", "Lift med döden", "Alla helgons blodiga natt 2", "Ombytta roller", "Perfect", "En fisk som heter Wanda", "True lies", "Otäcka odjur", "Skräddaren i Panama", "Freaky friday", "Halloween", "Knives out", "Halloween kills".

Aktuell: Med "Halloween ends" som har svensk biopremiär den 14 oktober.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons