Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Marie Magnusson: Sköterskan och städerskan tar plats i de nya spänningsromanerna

Huvudkaraktärerna i spänningsromaner är ofta kriminalkommissarier eller liknande. Nu kommer fler, lite mer oväntade yrken in i rampljuset, som hotellstäderskan och sjuksköterskan. Marie Magnusson har lyssnat på Nita Prose och Anna Fredrikssons senaste spänningsromaner.
Marie MagnussonSkicka e-post
Litteraturkrönika • Publicerad 16 mars 2024
Marie Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Spänningsroman

Den hemliga gästen

Författare: Nita Prose

Översättare: Manne Svensson

Förlag: Albert Bonniers

Uppläsare: Liv Mjönes

Spänningsroman

Nattsköterskan

Författare: Anna Fredriksson

Förlag: Forum

Uppläsare: Angela Kovács

Nita Prose slog igenom stort med spänningsromanen ”Städerskan” 2022. ”Den hemliga gästen” är andra delen i serien om Molly Gray.
Nita Prose slog igenom stort med spänningsromanen ”Städerskan” 2022. ”Den hemliga gästen” är andra delen i serien om Molly Gray.Foto: Dahlia Katz
Anna Fredriksson började sin författarbana med relationsromaner, men är nu aktuell med sin andra psykologiska thriller ”Nattsköterskan”.
Anna Fredriksson började sin författarbana med relationsromaner, men är nu aktuell med sin andra psykologiska thriller ”Nattsköterskan”.Foto: Gabriel Liljevall

För ett par år sedan tog hotellstäderskan Molly Gray världen med storm i spänningsromanen ”Städerskan” av kanadensiska Nita Prose (översättning av Manne Svensson). Den slog, tog sig till toppen på den amerikanska bästsäljarlistan och utsågs till Årets bästa spänningsroman på Goodreads 2022. Inte illa av en bok med en hotellstäderska i huvudrollen! Tidigare i år kom uppföljaren, ”Den hemliga gästen”, återigen med städerskan Molly Gray som huvudkaraktär. Liv Mjönes har läst in båda böckerna med den äran.

Molly Gray har nu avancerat till städchef på det exklusiva, femstjärniga Regency Grand Hotel. Hon gör sköter sitt arbete med perfektion, puffar upp kuddar, sopar undan gästernas hemligheter och i tysthet återställer hon sovrummen till yttersta perfektion. Molly är dessutom en känslig person som kan ha lite svårt i kontakten med andra, uppvuxen med sin älskade mormor som numera är död.

Annons

Liksom i förra boken inträffar det ett mord på det fina hotellet. När den framgångsrike författaren J.D. Grimthorpe ska kungöra något alldeles speciellt inför publiken i hotellets tesalong faller han plötsligt död ner på golvet. Skvaller och misstankar tar fart, smutsig byk kommer upp i rampljuset. Men det är Molly som har nyckeln till mysteriet i sin hand. Då måste hon vända sig till sitt eget förflutna, uppväxten med kära mormor och den tiden när hon faktiskt kände J.D. Grimthorpe.

”Jag är mätt på deppiga kriminalkommissarier med relationsproblem och utredare som brottas med psykisk ohälsa.”
Marie Magnusson

Att en städerska löser brotten är väl ändå befriande och lite skönt! Jag är mätt på deppiga kriminalkommissarier med relationsproblem och utredare som brottas med psykisk ohälsa. Det står mig upp i halsen. Det är skönt med omväxling och underbart att skönlitterära författare väljer att lyfta fram huvudpersoner med typiskt kvinnliga yrken som kanske inte har högsta statusen.

I januari kom psykologiska thrillern ”Nattsköterskan” av Anna Fredriksson. Elsa brinner för sitt jobb som nattsköterska på en avdelning för vård i livets slutskede. Förutom jobbet lever hon för tioårige Ture, brorsonen hon äntligen ska få adoptera.

När en döende patient avslöjar en fruktansvärd familjehemlighet för Elsa inleds en händelsekedja med förödande konsekvenser. Elsa blir utsatt för hot och en natt attackeras hon utanför sin arbetsplats. Den enda hon kan anförtro sig åt är den betydligt äldre kollegan Vendela. De kommer varandra nära, men samtidigt blir Elsas tillvaro allt mer likt en mardröm. Slutet kan man diskutera, men Angela Kovács läser in riktigt bra.

Det här är troligen bara början, fler kvinnliga hjältar med vanliga yrken kommer att ta plats på den litterära scenen. Det är i alla fall min önskan och förhoppning.

”Den hemliga gästen” av Nita Prose
”Den hemliga gästen” av Nita Prose
”Nattsköterskan” av Anna Fredriksson
”Nattsköterskan” av Anna Fredriksson
Annons
Annons
Annons
Annons