Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Skamlöst spännande underhållning när Läckberg slår sig ihop med Fexeus

”Box” har ett blodigt och raffinerat omslag. Intrigen är inte sämre när nya författarduon Läckberg/ Fexeus skapat ett nytt deckarpar.
Bokrecension • Publicerad 2 oktober 2021
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Henrik Fexeus och Camilla Läckberg har en bok ihop.
Henrik Fexeus och Camilla Läckberg har en bok ihop.Foto: Elisabeth Toll
Spänningsroman

Box

Författare: Camilla Läckberg och Henrik Fexeus

Förlag : Forum

Camilla Läckberg och Henrik Fexeus. Två slipade och storsäljande författare. Vad blir det när de slår sig ihop?

Tja, ”Box” är första delen i en tänkt trilogi där nya deckar/utredarparet Vincent Walder och Mina Dabiri jobbar ihop. Vincent är, precis som Henrik Fexeus, mentalist och expert på kroppsspråk och magi, men där upphör förhoppningsvis likheterna. Vincent har någon form av diagnos, svårt med relationer och räknar tvångsmässigt, medan polisen Mina Darabi har grav bacillskräck och slänger sina underbyxor istället för att tvätta dem. Det är faktiskt svårt att göra något kul av i längden, men både Mina och Vincent har ”mörka hemligheter” som ska hjälpa dem förstå vansinnet hos en seriemördare.

Annons

Tur det, för det är läbbiga och originella mord i fokus. Redan omslaget är tungt blodrött och visar ett av morden där ett klassiskt maginummer används för en avrättning. Ogenerat obehagligt, men sedan är det också skamlöst spännande underhållning. Och när det är som värst blir det ännu mer spännande.

”Möjligen är morden så överraffinerade att intrigen blir som en kvadrupel plus en mollbergare och dubbelnelson med smör på.”

Tänkte jag. Det fina är också inslagen av humor när Minas poliskollegor kommer till tals. Läckbergs berättargeni och Fexeus raffinerade mentalist-trick finns där. Möjligen är morden så överraffinerade att intrigen blir som en kvadrupel plus en mollbergare och dubbelnelson med smör på. Och udda deckare? Det riktigt udda idag vore en glad, välanpassad och livslustig person.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons