Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Silvana Imam i Venedig: Vill göra mer film

Hon är en av Sveriges mest kända hiphopartister. Nu gör Silvana Imam debut som skådespelare i det mörka dramat "Dogborn".
Film • Publicerad 6 september 2022
Silvana Imam gör sin långfilmsdebut i "Dogborn". Arkivbild.
Silvana Imam gör sin långfilmsdebut i "Dogborn". Arkivbild.Foto: Duygu Getiren/TT
Silvana Imam tillsammans med regissören Isabella Carbonell i Venedig.
Silvana Imam tillsammans med regissören Isabella Carbonell i Venedig.Foto: Gunnar Rehlin/TT

Filmen är uttagen till den sidosektion vid Venedigfestivalen som kallas Kritikerveckan. Det är den enda svenska film som finns med i det officiella programmet i år.

– Det känns otroligt att få vara här med filmen, säger Silvana Imam till TT bara någon timme efter det att hon kommit till festivalen.

Annons

"Dogborn" är regisserad av Isabella Carbonell och handlar om ett tvillingpar som sysslar med trafficking. Det är en lågbudgetfilm, som har gjorts inom ramen för Cinema Sweden, och som Carbonell har jobbat med i 13 år.

– Jag hade grundidén, jag gick till olika producenter och bolag men fick nobben gång på gång, oftast utan någon motivering. Visst, det hände några gånger att jag kände för att ge upp, men varje gång så hände något positivt som gjorde att jag ville fortsätta, berättar Isabella Carbonell.

"Jag fick lite spel"

Silvana Imam är efter sina tre album en av Sveriges mest hyllade hiphopstjärnor. Hon har gjort flera musikvideor, men aldrig gjort film tidigare. Hon berättar att erbjudandet om filmrollen kom helt oväntat för henne.

– Det var på QX-galan, jag hade fått pris som "årets homo". När jag höll mitt tacktal fick jag lite spel och snackade på. Och det var det talet som Isabella såg och som gjorde att hon trodde att jag var rätt för rollen. Hon kontaktade mig på Facebook.

Imam tycker inte att det var alltför svårt att axla rollen som huvudrollsinnehavare, hon berättar om hur Carbonell och hon talade om jobbet och om hur hon lät regissören styra. Hon talar mycket om hur hon kände för sin huvudperson och både hon och Carbonell hoppas att filmen ska bli ett bidrag till debatten om trafficking.

Inte tid vara nervös

På tisdagskvällen är det galapremiär med efterföljande party. Imam och Carbonell får då sällskap av en rad personer som har varit inblandade i produktionen. Är det nervöst? Silvana Imam verkar inte tycka det, hon känner att hon är så mycket uppe i varv att hon inte har tid att bli nervös. Carbonell har däremot lite premiärnerver.

– Jag vill ju gärna fortsätta att göra långfilm, och mycket av de möjligheterna beror på hur det går när man är med på en festival. Det finns många grindvakter inom svensk film, som smäller igen dörren i ansiktet på dig. Men det känns som om det har börjat bli lite bättre.

Silvana Imam har redan hunnit spela in ännu en film, det norska queer-dramat "Explosion i hjärtat" med "The holiday"-stjärnan Victoria Carmen Sonne som motspelare. Och ny musik?

– Det är under produktion, det kommer nästa år, säger hon.

Fakta: Silvana Imam

Ålder: 35 år.

Familj: Beatrice Eli.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Hiphopartist, skådespelare.

Aktuell: I långfilmsdebuten "Dogborn" som visas på filmfestivalen i Venedig.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons