Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Sex Pistols hyllar drottningen

Efter nyheten om drottning Elizabeths död kommenterar nu Sex Pistols ursprungliga bandmedlemmar hennes bortgång.
Nöje • Publicerad 9 september 2022
Sex Pistols frontman John Lydon och basisten Glen Matlock uppmärksammar drottningens bortgång på Twitter. Arkivbild.
Sex Pistols frontman John Lydon och basisten Glen Matlock uppmärksammar drottningens bortgång på Twitter. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP

Punkbandet släppte sin kontroversiella anti-monarkisingel "God save the queen" 1977, strax före drottningens silverjubileum på tronen. Omslaget föreställde en bild på monarken med en säkerhetsnål genom läpparna.

Frontmannen John Lydon – alias Johnny Rotten – delar nu samma porträtt av drottningen som användes för skivomslaget – minus punkattributet – på Twitter.

Annons

"Vila i frid drottning Elizabeth II", skriver han och citerar en rad ur nationalsången: “Send her victorious".

Basisten Glen Matlock blickar i stället framåt och skriver på Twitter om Charles III. "Gud bevare kungen – hoppas att han inte är en dum gammal typ..."

I låten "God save the queen" rimmade “queen” på “fascist regime” vilket tillsammans med skivomslaget gjorde att BBC vägrade spela den. Trummisen Paul Cook har berättat att bandet inte hade koll på att drottningen jubilerade. Låten skrevs helt enkelt för att “chockera alla”.

Sångaren Johnny Rotten har sagt att han ville framkalla sympati för den engelska arbetarklassen och ilska gentemot monarkin: “Man skriver inte ‘God save the queen' för att man hatar engelsmännen. Man skriver en låt som den för att man älskar dem och har fått nog av att se dem behandlas så illa”, sade han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons