Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Så kan böcker kanske läka själen

För många är läsning ett sätt att koppla av och må bra, men kan det också lindra exempelvis psykisk ohälsa? Den frågan ställer litteraturvetaren Cecilia Pettersson i en nyutkommen bok om läsning som terapi.
Bokrecension • Publicerad 8 november 2020
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Johan Nilsson/TT
Facklitteratur

Biblioterapi

Författare: Cecilia Pettersson

Förlag: Appell förlag

Fyra kvinnor, som alla drabbats av psykisk ohälsa efter sina förlossningar, träffas en dag i veckan för att diskutera en litterär text. De läser noveller och dikter och romankapitel. Bodil Malmsten, Edit Södergran och Tove Jansson. En bokcirkel, men också biblioterapi, det vill säga hälsofrämjande läsning.

Redan under första världskriget upptäckte bibliotekarier vid amerikanska militärsjukhus att patienter som läste skönlitteratur hämtade sig snabbare från sina krigstrauman. Sedan dess har företeelsen vuxit och förgrenats. Den har prövats på olika målgrupper och i olika former, både som en sorts samtalsterapi i grupp och som enskild läsning, bland annat i Storbritannien där det är relativt vanligt med ”böcker på recept”.

”Hennes bok är i första hand relevant för den som vill lära sig mer om just biblioterapi, men den innehåller också en del allmänna tankar om läsningens inverkan.”
Annons

I Sverige har genomslaget varit mindre, vilket litteraturvetaren Cecilia Pettersson vill råda bot på med sin bok: en sorts snabbkurs i biblioterapins historia och användningsområden. Bäst blir den när hon berättar om sina egna erfarenheter av att anordna och forska om sådan terapi, och sina försök att ta reda på i vilken mån den faktiskt har någon effekt.

Hennes bok är i första hand relevant för den som vill lära sig mer om just biblioterapi, men den innehåller också en del allmänna tankar om läsningens inverkan. Därmed blir den också ett inlägg i det större samtalet om vad som skapar helhet i livet, och om kulturen som ett djupt och grundläggande mänskligt behov.

Biblioterapi, av Cecilia Pettersson.
Biblioterapi, av Cecilia Pettersson.Foto: Privat
Lena KvistSkicka e-post
Maria StoreSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons