1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Romandebut med hypnotisk berättarstil

Lyrikern Petter Lindgrens romandebut ”Singer” är en märklig och suggestiv berättelse om en ensam gestalt i ett kargt och ödsligt havsband i 1940-talets Sverige.
Foto: Karin Björkquist

Singer

Roman
Författare: Petter Lindgren
Förlag: Albert Bonniers

Redan på första sidan dyker ord som ”ordonnans”, ”pontonförsedd” och den hederliga gamla konjunktionen ”ehuru” upp i texten. För att inte tala om berättelsens ymniga bruk av presens particip i predikativ ställning. Det skall en poet till det! Efter sex diktsamlingar gör Petter Lindgren nu prosadebut med den motivmässigt och språkligt märkliga lilla romanen ”Singer”.

Berättelsen utspelar sig på en obebodd liten ö i utkanten av den stockholmska skärgården. Andra världskriget lider mot sitt slut, och berättarjaget, titelns Singer, har ensam vakttjänst på kobben där han spanar efter potentiella fiender i kustbandet. Singers tjänst är på utgående och kommer inte att ersättas. I väntan på slutet avspejar han horisontlinjen, skyfflar snö, hackar is, läser av aneroidbarometern i det torn som också utgör arbetsrum och boning. Här skriver han på sin skrivmaskin, läser facktidskriften Febus och hydrografen Petterssons bok ”Oceanografi”, eller försätter sig i ”några timmars reglementsenlig overksamhet”.

Långsamt låter Lindgren oss ana att allt dock inte är vad det synes vara, att det vilar något konturlöst och spöklikt främmande över huvudfiguren – människa eller maskin? – och att detta på ett eller annat sällsamt vis har med en viss konteramiral, professor Hornsärv och dennes unga hustru att göra.

Lindgrens närmast hypnotiska och förledande berättarstil förenas effektfullt med hans tidstypiska språkbruk, som mindre handlar om någon påklistrad stilimitation av 40-talssvenskan än om prosalyriskt suggestiva framhävanden av en inmutad världs illavarslande skenbilder.