Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Roman om 30-talets Ryssland dras tillbaka

Den amerikanska författaren Elizabeth Gilbert drar tillbaka utgivningen av sin kommande roman "The snow forest", efter kritik mot att den utspelar sig i Ryssland.
Litteratur • Publicerad 12 juni 2023
Elizabeth Gilbert vid biopremiären för "Lyckan, kärleken och meningen med livet" 2010. Arkivbild.
Elizabeth Gilbert vid biopremiären för "Lyckan, kärleken och meningen med livet" 2010. Arkivbild.Foto: Paul Jeffers/AP/TT

Mer specifikt handlar romanen om hur en familj i 1930-talets Ryssland, då en del av Sovjetunionen, försöker stå emot den totalitära regimen.

Elizbaeth Gilbert berättade om sin kommande roman i förra veckan. Den skulle ha publicerats tidigt nästa år, men det skjuts nu upp på obestämd tid.

Annons

I en video på Instagram säger Gilbert att hon fått en "enorm mängd" reaktioner från ukrainska läsare som är "arga, ledsna och besvikna" över att hon släpper en bok som "oavsett handlingen" utspelar sig i Ryssland.

Boken har också överösts med negativa användarrecensioner på internet, trots att den inte släppts än.

– Jag vill inte skada en grupp människor som har utsatts för och fortsätter att utsättas för ett ohyggligt, extremt lidande, säger Gilbert.

Gilbert är främst känd för memoaren "Lyckan, kärleken och meningen med livet", som blev till Hollywoodfilm med Julia Roberts i huvudrollen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons