Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Rollspelet som vill fortsätta expandera

Åtta år är ingen ålder för en nöjespark. Men pensionsålder för ett onlinerollspel. Naoki Yoshida, mannen bakom "Final fantasy XIV", vill dock fortsätta bygga på sitt livsverk.
Spel • Publicerad 15 maj 2021
"Final fantasy XIV" har existerat i någon form sedan 2010, även om spelet gjordes om från grunden 2013. I höst lanseras den fjärde expansionen, "Endwalker". Pressbild.
"Final fantasy XIV" har existerat i någon form sedan 2010, även om spelet gjordes om från grunden 2013. I höst lanseras den fjärde expansionen, "Endwalker". Pressbild.Foto: Square Enix
Världen Hydaelyn där "Final fantasy XIV" utspelas innehåller en del för serien karakteristiska inslag, som de gosedjursliknande moogles. Pressbild.
Världen Hydaelyn där "Final fantasy XIV" utspelas innehåller en del för serien karakteristiska inslag, som de gosedjursliknande moogles. Pressbild.Foto: Square Enix
Tilläggen och expansionerna i "Final fantasy XIV" har olika teman. Ofta innebär nyheterna fler möjligheter att utsmycka sin avatar. Pressbild.
Tilläggen och expansionerna i "Final fantasy XIV" har olika teman. Ofta innebär nyheterna fler möjligheter att utsmycka sin avatar. Pressbild.Foto: Square Enix
Naoki Yoshida, producent på japanska Square Enix. Yoshida ansvarar för onlinerollspelet "Final fantasy XIV" men ska också producera kommande del 16 i rollspelssagan. Pressbild.
Naoki Yoshida, producent på japanska Square Enix. Yoshida ansvarar för onlinerollspelet "Final fantasy XIV" men ska också producera kommande del 16 i rollspelssagan. Pressbild.Foto: Square Enix

2010 försökte japanska Square Enix att slå sig in på den då lukrativa marknaden för onlinerollspel.

Med spelserien "Final fantasy" hade de ett varumärke som borde ha passat som hand i handsken. Resultatet blev dock ett spektakulärt magplask. Varken fans eller kritiker gillade "Final fantasy XIV". Men i stället för att dra ut kontakten bad Square Enix producenten Naoki Yoshida att starta om projektet.

Annons

I augusti 2013 lanserades spelet på nytt, med undertiteln "A realm reborn" och hyllningarna strömmade in.

Sedan dess har Yoshida styrt utvecklingen och övervakat bland annat tre expansioner. Hyllningarna har fortsatt och bidragit starkt till att han nu får ansvaret för att producera nästa del i rollspelsserien, kommande "Final fantasy XVI", även om marknaden för onlinerollspel har minskat.

"Mitt livsverk"

Själv är han dock inte beredd att släppa onlinevärlden riktigt än.

– "FF14" betyder väldigt mycket för mig karriärmässigt, främst tacksamheten jag känner gentemot fansen. För mig är "FF14" mitt livsverk. Som utvecklingsteam har vi vuxit mycket och jag tror att det är en av anledningarna till att spelet kommer fortsätta lyckas framåt. Det finns fortfarande många saker jag personligen skulle vilja göra med det.

Naoki Yoshida har gjort sig känd för att vara relativt frispråkig när det kommer till sambandet mellan pengar och spel, på ett sätt som är ovanligt för spelutvecklare.

– Jag tycker inte det är konstigt att prata om det. Vi är spelutvecklare, vi gör underhållning men det är också ett jobb, vi får betalat av ett företag och det företaget tjänar pengar på att folk köper och spelar spelen. Om den cirkeln skulle brytas skulle vi inte kunna fortsätta att göra spel.

Gratismodell eller inte?

När "Final fantasy XIV" lanserades var prenumerationsmodellen populär. Därefter skiftade stora delar av branschen över till olika former av gratisversioner med mikrotransaktioner som inkomstkällor.

– Jag tror inte att det tjänar något till att prata om dem som rätt eller fel eller bättre eller sämre. Däremot tror jag det kan vara vettigt att prata om huruvida en viss sorts inkomstkälla är rätt för ett visst spel. För ett par år sedan pratades det om att prenumerationsmodellen var död och att gratismodellen var vägen framåt, men nu ser vi en återkomst för prenumerationsmodellen.

Yoshida använder gärna en annan industri som exempel för att förklara hur "Final fantasy XIV" skiljer sig från spel där huvudfokus är exempelvis mikrotransaktioner.

– För oss handlar det mer om en nöjesparksmodell, likt Disneyland. Du betalar en summa för att ta dig in, och sedan är nästan allt inkluderat i inträdet. Men om du blir törstig eller hungrig kostar mat och dryck lite extra, men det är en förhållandevis liten utgift jämfört med huvudavgiften.

Framgångsreceptet

Annons

I dagarna samlas fans av "Final fantasy XIV" i en årlig festival, den här gången helt digital på grund av pandemin.

Yoshida understryker att "Final fantasy XIV" är en viktig inkomstkälla för Square Enix som företag och att höstens kommande expansion "Endwalker" inte ska ses som en slutpunkt.

– Vi har redan planer. Även om de i nuläget är relativt vaga. Det är en väl utarbetad process nu där vi planerar lång tid i förväg, säger han och fortsätter:

– När det kommer till det kreativa så lämnar vi medvetet många dörrar öppna. I stället för att plötsligt ändra riktning så lämnar vi små antydningar om vart vi kan ta vägen med handlingen, att låta saker vara obestämda har blivit ett framgångsrecept för oss.

Fakta: "Final fantasy"

"Final fantasy" är en av de största och mest framgångsrika spelserierna i världen. Den första delen utvecklades av japanska Square och släpptes 1987, därefter har huvudserien hittills fått 14 uppföljare som även om de delar namn sällan har något handlingsmässigt med varandra att göra.

Förutom huvudserien, och en lång rad sidospel, finns bland annat även filmer, böcker och tv-serier som bär "Final fantasy"-namnet.

Totalt har det sålts cirka 160 miljoner "Final fantasy"-spel, något som gör serien till mer framgångsrik försäljningsmässigt än exempelvis "Zelda"-serien.

"Final fantasy XIV" är seriens onlinerollspel och har funnits sedan 2010 även om spelet byggdes om från grunden 2013. Tre tillägg har släppts till spelet utöver en lång rad uppdateringar, det fjärde tillägget "Endwalker" kommer i höst.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons