Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Zelenskyj på Grammys: "Berätta vår historia"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltog via ett förinspelat tal under nattens Grammygala i Las Vegas.
Musik • Publicerad 4 april 2022
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj talade på nattens Grammygala.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Olivia Rodrigo uppträdde på galan.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Trevor Noah var värd för årets Grammygala.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Billie Eilish framträdde med "Happier than ever".Foto: Chris Pizzello/AP/TT

– Vad är motsatsen till musik? Tystnaden i förstörda städer och dödade människor. Berätta sanningen om kriget på sociala medier och på tv. Stöd oss på det sätt som ni kan, men var inte tysta, sade president Zelenskyj.

Han avlöstes av John Legend, som framförde låten "Free" tillsammans med sångerskan Mika Newton, musikern Sjuzanna Iglidan och poeten Ljuba Jakimtjuk, alla tre från Ukraina. På skärmarna vid scenen visades bilder från kriget.

Annons

Redan innan själva galan hade dragit i gång delades många av de över 80 priserna ut. Det 19-åriga stjärnskottet Olivia Rodrigo, nominerad i sju kategorier, fick då sin första Grammy i kategorin bästa soloframträdande i kategorin pop. Hon tilldelades även pris för årets popalbum för "Sour" och för årets nykomling.

– Nu ska vi presentera artister som din mamma kommer att upptäcka om fem år, sade värden, komikern Trevor Noah, när det var dags för den kategorin.

Inget pris till svenskarna

Däremot blev det ingen Grammy för Abba som var nominerade i kategorin årets inspelning för låten "I still have faith in you". Det priset gick i stället till Silk Sonics "Leave the door open", som också inledde huvudsändningen. Superduon bestående av Bruno Mars och Anderson Paak vann i alla fyra kategorier som de var nominerade i – förutom bästa inspelning även bästa låt, bästa r&b-låt och bästa r&b-framträdande, som delades med Jazmine Sullivans "Pick up your feelings".

Inte heller blev det något pris till svenske Ludwig Göransson, som var nominerad i kategorin "årets musik från ett visuellt medium" för rymdserien "The mandalorian". Den statyetten gick i stället till filmen "The United States vs. Billie Holliday".

Utöver Rodrigo och Silk Sonic blev Jon Batiste kvällens stora vinnare, som gick hem med fem priser vilket var flest av alla. Bland annat fick han det prestigefulla priset i kategorin årets album för "We are".

– Det finns inte något som bästa musiker, bästa artist, bästa dansare. Kreativitet är subjektivt, sade han i sitt tacktal.

Louis CK fick pris

Priset för årets komedialbum gick till komikern Louis CK, vilket kan anses kontroversiellt med tanke på vad som framkom under metoo-rörelsen 2017. Då anklagade fem kvinnor honom för att ha utnyttjat sin maktställning och utsatt dem för sexuella trakasserier, vilket han senare erkände.

Louis CK var själv inte på plats för att ta emot priset, men många reagerade starkt på vinsten.

"Han borde inte ha en karriär längre. Men istället vinner Louis CK, som onanerade framför kvinnor utan deras medgivande, pris på Grammys", skriver exempelvis journalisten David M Perry på Twitter.

"Dansa och sjunga"

Årets Grammygala, den 64:e i ordningen, ägde rum på MGM Grand Garden Arena i Las Vegas.

Annons

– Vi ska dansa och sjunga. Vi ska hålla folks namn ur våra munnar, sade värden Trevor Noah i sitt välkomsttal.

Han anspelade på förra veckans Oscarsgala, då skådespelaren Will Smith smockade till komikern Chris Rock efter det att denne skämtat på Smiths hustru Jada Pinkett Smiths bekostnad.

— Ta inte min frus namn i din jävla mun, skrek Smith då.

Foo Fighters ställde in

Foo Fighters, vars trummis Taylor Hawkins nyligen avled, fick tre priser innan tv-sändingen: bästa rockframträdande, bästa rocklåt och bästa rockalbum. Ingen från bandet var dock på plats i Las Vegas.

Det var tänkt att Foo Fighters skulle uppträda på galan men framträdandet, liksom bandets planerade turné, ställdes in då Hawkins hittats död på ett hotellrum i Bogotá i Colombia den 25 mars.

– Nu skulle jag egentligen ha presenterat Foo Fighters, sade Noah som i stället presenterade ett inslag för att hylla Hawkins och flera andra personer med koppling till musikindustrin som gått bort senaste året.

Även Billie Eilish uppmärksammade Hawkins och bar en t-shirt med ett foto av honom på under sitt framträdanden av låten "Happier than ever".

Personer som vanligtvis verkar främst bakom scenen bjöds kvällen till ära upp i rampljuset då turnéledare, assistenter, manager och klädansvariga fick presentera sina chefers framträdande.

Fakta: Nattens Grammyvinnare

Ett urval av de över 80 vinnarna vid nattens Grammygala:

Årets album: "We are", Jon Batiste

Årets låt: "Leave the door open", Silk Sonic

Årets inspelning: "Leave the door open", Silk Sonic

Årets nykomling: Olivia Rodrigo

Bästa musikvideo: "Freedom", Jon Batiste

Bästa popalbum: "Sour", Olivia Rodrigo

Bästa rocklåt: "Waiting on a war", Foo Fighters

Bästa rockalbum: "Medicine at midnight", Foo Fighters

Bästa r&b-låt: "Leave the door open", Silk Sonic

Bästa r&b-album: "Heaux tales", Jazmine Sullivan

Bästa rap-album: "Call me if you get lost", Tyler the Creator

Bästa countryalbum: "Starting over", Chris Stapleton

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons