Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Rheborg: Vi behöver barnslig fantasi

Kenny Starfighter är tillbaka. 25 år efter första säsongen spelar Johan Rheborg återigen galaxhjälten med den karaktäristiska hockeyfrillan.
Nöje • Publicerad 12 september 2022
Maja Rung och Johan Rheborg som Penny och Kenny Starfighter i "Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka". Pressbild.
Maja Rung och Johan Rheborg som Penny och Kenny Starfighter i "Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka". Pressbild.Foto: SVT
Johan Rheborg gillar rekvisitan i "Kenny Starfighter". Arkivbild.
Johan Rheborg gillar rekvisitan i "Kenny Starfighter". Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Första gången rymdhjälten Kenny Starfighter dök upp i rutan var 1997. I sex avsnitt fick tittarna se Johan Rheborg i hockeyfrisyr och med löständer bekämpa den ondskefulla fienden Doktor Deo.

Nu är SVT-serien tillbaka med en helt ny säsong: "Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka". Och att gå in i Kenny-rollen igen efter alla år var lättare än Johan Rheborg trott.

Annons

– Jag trodde kanske att det skulle vara lite svårare, men så fort jag fick på mig kläderna så var han tillbaka. Jag var lite orolig att den barnsliga stilen hade försvunnit, men den fanns kvar, säger han.

Lekfullt

I den nya säsongen gör även en ny figur entré. Maja Rung spelar Penny Starfighter, Kennys kusin som också hon är galaxhjälte och rymdpolis.

– Det var jättekul men ganska nervöst att komma in i ett koncept som redan var etablerat. Men allt var så lekfullt och tillåtande så det kändes ganska snabbt som att det var okej att jag kom med mina egna tankar. Det var väldigt lustfyllt och lekfullt, säger hon.

Penny Starfighter är ett välkommet nytillskott i serien, menar Johan Rheborg:

– Jag gillar också att man för in en ny generation i "Kenny Starfighter" så att det inte blir exakt samma sak igen, säger han.

Att den första säsongen av "Kenny Starfighter" har fått kultstatus tror Johan Rheborg bland annat beror på att man slitit hårt för att få till rätt ton.

– Vi var yngre då och hade väldigt höga ambitioner och drömmar. Vi hade en vision om en annorlunda tv-serie och det var ganska svettiga diskussioner med producenter som inte fattade vad vi skulle göra. Vi var så otroligt "comittade" till formen, säger han.

Barnslig fantasi

En annan förklaring till succén är lekfullheten och fantasin, säger Rheborg:

– Jag gillar att den är så fantasifylld. Jag är till exempel väldigt förtjust i rekvisitan, det är sådant man kan göra hemma själv nästan. Den typen av barnslig fantasi tycker jag är underbar att få bjuda på, för det behöver vi.

TT: Kan det bli en tredje säsong?

Annons

– Man ska aldrig säga aldrig. Om folk vill se det och Calle (Åstrand, seriens regissör, reds anm) ringer så sätter jag in tänderna, drar på mig hjälmen, och kommer!

Fakta: Kenny Starfighter

"Kenny Starfighter - Galaxens superhjälte no 1" hade premiär 1997.

2009 kom långfilmen "Kenny begins".

"Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka" har premiär på SVT Play den 16/9 och i SVT1 den 18/9. Manusförfattare och regissörer är Calle Åstrand, Pontus Löwenhielm och Mats Lindberg.

I rollerna syns bland andra Johan Rheborg, Maja Rung och Simon J Berger.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons