Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Rapport: Brister i regeringens krisstöd

Regeringens krisåtgärder för kulturen i början av pandemin brast på flera punkter, men de blev bättre med tiden. Det konstaterar Myndigheten för kulturanalys i en ny rapport.
Kultur • Publicerad 6 oktober 2021
Kulturminister Amanda Lind (MP) vid en pressträff om fördelningen av krisstöd. Arkivbild.
Kulturminister Amanda Lind (MP) vid en pressträff om fördelningen av krisstöd. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Myndigheten har fått i uppdrag av regeringen att undersöka pandemins effekter på landets kulturliv, och att bedöma samhällets insatser under perioden.

I sin slutredovisning av uppdraget pekar myndigheten ut flera brister i hur regeringen utformade sitt krisstöd i början av krisen.

Annons

Kulturområdets behov täcktes bara delvis av de närings- och arbetsmarknadspolitiska stöden eftersom de främst vände sig till kulturaktörer med anställning, skriver myndigheten.

"Brist på förståelse"

Regeringen har också varit otillräcklig i sin kommunikation, enligt rapporten. Till exempel anses regeringen inte ha informerat tillräckligt väl att man förstod att restriktionerna skulle få konsekvenser för kulturen när besluten togs.

Vidare tycker enligt kartläggningen att informationen om hur de olika offentliga krisstöden förhåller sig till varandra inte har fungerat tillräckligt väl.

Myndigheten för kulturanalys konstaterar dock att insatsernas träffsäkerhet ökade vartefter och att det har funnits en vilja att bättre anpassa stödåtgärderna.

"Inledningsvis präglades åtgärderna av en viss brist på förståelse för kulturområdets komplexitet och det har tagit merparten av 2020 för stöden att bli bättre anpassade till kulturområdets förutsättningar", blir rapportens bedömning.

Hårt drabbad arbetsmarknad

Myndigheten slår också fast att pandemin har fått mycket omfattande konsekvenser för kulturen. I första hand har dessa orsakats av inställd verksamhet till följd av restriktionerna. Kultur som bedrivs i offentlig regi har klarat sig bättre än verksamheter i ideell och privat regi.

Enligt rapporten är kultursektorn hårdare drabbad än arbetsmarknaden i stort. I mars i år var elva procent färre anställda inom kulturområdet jämfört med i mars 2020. Motsvarande siffra för hela arbetsmarknaden är 1,7 procent.

Vidare pekar man på att kulturbranschen dras med långsiktiga problem bland annat inom finansiering, som fanns redan före pandemin, men som har förstärkts under krisen.

Fakta: Ett år med pandemin

Myndigheten för kulturanalys har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga pandemins konsekvenser på det svenska kulturlivet och att undersöka det offentliga krisstödet. I sin rapport konstaterar man att:

1. Pandemin har fått mycket negativa konsekvenser för stora delar av kulturen.

2. Inledningsvis har det funnits brister i regeringens krisåtgärder.

3. De offentliga insatserna har gradvis blivit bättre.

Kartläggningen av offentliga insatser gäller perioden 11 mars 2020 till 1 april 2021.

Källa: Myndigheten för kulturanalys

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons