Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Pussy Riot-medlem gripen efter protester

Kultur • Publicerad 2 februari 2021
Maria Aljochina (t v) och Nadezjda Tolokonnikova från Pussy Riot vid ett besök i Stockholm, då de delade ut pris på QX-galan 2014. Arkivbild.
Maria Aljochina (t v) och Nadezjda Tolokonnikova från Pussy Riot vid ett besök i Stockholm, då de delade ut pris på QX-galan 2014. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den ryska punkstjärnan och aktivisten Maria Aljochina greps när hon deltog i massdemonstrationerna mot den ryske presidenten Vladimir Putin i slutet av januari. Syftet var att stödja den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Maria Aljochina satt häktad i 48 timmar och placerades sedan i husarrest, uppger flera medier. Hon står nu åtalad för "brott mot sanitära och epidemiologiska regler" och riskerar upp till två års fängelse om hon fälls, skriver NME.

Annons

Maria Aljochina, som är medlem i konstnärskollektivet Pussy Riot, har gripits av polis vid protestaktioner vid ett flertal tillfällen. 2012 dömdes hon till två års fängelse för "huliganism motiverat av religiöst hat" när Pussy Riot utförde en performance vid Kristus Frälsarens katedral i Moskva. Hon släpptes efter 16 månader.

Pussy Riot har publicerat en klipp på sitt Instagram-konto av Maria Aljochina som eskorteras in i en hiss av tre poliser. De skriver: "Det här är Putins Ryssland. De har tydligen inget annat för sig än att sätta Pussy Riot i fängelse om och om igen."

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons